Klubudvikling Stævner Sydkredsen

Klubtøjet – Dét der binder os sammen

Orienteringsklubdragter findes i mange farver og udtryk, og i o-løb er klubtøjet især kendt for at være spraglet og iøjnefaldende, med designs der går mange år tilbage. Men betyder det egentlig noget, hvordan vores klubtøj ser ud? For nylig tog OK Syd en beslutning om at ændre på designet af deres klubdragt, og for dem var det et vigtigt skridt for klubbens udvikling.

Af Iben Valery

Hvad der plejer at være en rolig lysning, som falder i ét med sine omgivelser, skiller sig pludselig ud i den grønne og brune efterårsskov. Et sammensurium af farver og mønstre bevæger sig ind og ud mellem hinanden, og nogle steder ser man endda, at farverne flokkes og skaber orden i kaosset. Blå finder sammen med andre blå. Og grøn finder sammen med andre grønne. De finder sammen i fællesskaber.

På stævnepladsen ser vi endda et nyt fællesskab fra det sydligste af Danmark. Eller det vil sige – fællesskabet er langt fra nyt – men dét er til gengæld klubdragten, der indkapsler det.

Sådan så orienteringstøjet i Trimtex-kataloget ud anno 1996. Foto: Trimtex.

Fra yt til nyt

Det er først for nylig den sorte farve på OK Syds tøj blev introduceret, nemlig i forbindelse med, at klubben skulle arrangere DM Lang i 2020. Bestyrelsen ville gerne anerkende de frivilliges arbejde, og derfor blev der designet en jakke, som alle hjælpere fik udleveret.

”Vi havde mange forskellige klubjakker og ville gerne have at folk så ens ud – og samtidig kunne vi påskønne de frivilliges arbejde,” forklarer bestyrelsesmedlem i OK Syd, Michael Termansen.

OK Syd har i lang tid været overskriften på et klubsamarbejde ved divisionsmatcher mellem o-klubberne i Aabenraa og Sønderborg. De to fungerede stadig som selvstændige klubber med hver deres bestyrelse, men for syv år siden blev de enige om, at det gav mest mening at smelte fuldstændig sammen til én, under navnet OK Syd.

Da de to sønderjyske klubber blev lagt endeligt sammen, var det dengang også oppe at vende med nye klubdragter, men emnet blev hurtigt stemt ned.

”Vi havde en klubtrøje, der var designet i 80’erne, og det var især de ældre medlemmer, der holdt fast i, at det var sådan, tøjet skulle se ud. Vi havde flere yngre og nye medlemmer, som ikke synes, det var det fedeste design, men eftersom de ældre udgør størstedelen af medlemmerne, så beholdt vi den gamle,” fortæller Michael Termansen.

Sådan så den tidligere OK Syd-trøje ud.

Da klubjakken blev introduceret som påskønnelse af de frivillige kræfter ved DM Lang i 2020, var det da heller ikke meningen, at det skulle være starten på et nyt design. Men efter at den var blevet lavet, begyndte flere medlemmer at spørge ind til, om ikke klubben også skulle have en løbe-t-shirt, der kunne matche jakken. Den mulighed greb Michael Termansen og en gruppe andre medlemmer, som begyndte at kigge på potentielle designs til en ny trøje – men det var ikke bare lige til.

Klubbens ånd

Design af nyt klubtøj – det er ikke bare lige noget man gør, konkluderer Michael Termansen. En klubdragt er ikke bare en klubdragt. Det er klubbens ånd og identitet, og det har han mærket i processen med designet af det nye tøj. For selvom der er enighed om, at der skal designes nyt, så kan man ikke tillade sig hvad som helst.

”De ældre er jo kernen i klubben, så vi måtte selvfølgelig imødekomme deres ønske om at beholde de gamle farver. Det var det, der var meningen fra dag ét – vi snakkede aldrig om at bruge andre farver. Det er jo trods alt også klubbens ånd og identitet, og den ville vi holde fast i,” forklarer han og henviser til den lilla, blå og grønne farve, som tidligere var dominerende på OK Syds klubtøj.

I samarbejde med Trimtex blev der lavet fire forskellige forslag til designs, og klubbens medlemmer havde derefter mulighed for at stemme på den, de bedst kunne lide. Den vejledende afstemning blev så brugt som input til den endelige beslutning i OK Syds bestyrelse.

– og da OK Syd igen skulle arrangere DM – denne gang for hold i oktober 2022 – var det oplagt at benytte stævnet til at lancere den nye t-shirt.

Det var denne trøje, der blev valgt som OK Syds nye design.

Fællesskab og sammenhold

Både ved afholdelsen af DM Lang og DM Hold fik alle medlemmer hhv. jakken og t-shirten uden beregning, og dét har bestyrelsen i OK Syd besluttet skal være et gennemgående tema for klubtøjet. De har fundet ud af, at det betyder meget at kunne binde klubben sammen med fælles klubdragter, så derfor får alle udleveret det gratis, og man kan beholde tøjet, så længe man er medlem af klubben.

”Nu ser vi alle ens ud, og det gør altså en kæmpe forskel – så er der ikke en, der stikker ud i en gammel rød Aabenraa-jakke. Det giver bare et meget bedre fællesskab og sammenhold,” konstaterer Michael, og understreger også vigtigheden af, hvordan det fremstår udadtil.

Tidligere har de nemlig oplevet nye medlemmer omtale den gamle OK Syd-dragt som ”80’er tøj”, så ændringen af designet er også et skridt i en retning, hvor man håber på at kunne tiltrække nye og yngre medlemmer.

Det var OK Syd, der afholdt DM Hold i 2022, og i den forbindelse lancerede de en ny løbe-t-shirt, som alle klubbens medlemmer har fået udleveret.

”Vi har problemer med at få nye medlemmer, og det var også en af grundene til, at vi tog en beslutning om at ændre designet. Og så tror jeg heller ikke, man skal undervurdere dét, at vi giver tøjet gratis, når man melder sig ind. Det får dem til hurtigt at føle sig som en del af et fællesskab,” forklarer Michael Termansen.

For at det har kunnet lade sig gøre at få nyt klubtøj til alle medlemmer, har klubben været ude og søge sponsorer, der er blevet trykt på tøjet. Sponsorerne bliver dermed også promoveret, når OK Syd bliver omtalt i den lokale avis i forbindelse med, at de har arrangeret et stævne, som fx DM Hold i oktober.

”Medlemmerne synes også, det er fedt med sponsorer på tøjet. Af en eller anden grund var der nogle, der havde fået en trøje uden sponsorer, og så stak de jo lige pludselig ud fra mængden og ville også have en trøje med sponsorer trykt på,” griner Michael, da han tænker tilbage på episoden. For den underbygger kun vigtigheden af, at vi har ens tøj, da det får os til at føle os som en del af et fællesskab.

Det er altså lykkedes OK Syd at skabe et stærkt fællesskab med nyt design og en politik om gratis klubtøj – og om det også opfylder klubbens forhåbninger om flere nye og yngre medlemmer, må tiden vise.

Fire gode til råd, når I skal designe klubtøj

Størstedelen af de danske orienteringsklubber samarbejder med Trimtex, når de skal have lavet klubtøj. Salgsansvarlig for Trimtex i Danmark, Mikkel Lund, har været i virksomheden i 11 år og har i den periode hjulpet mange kunder med design af klubtøj. Han kommer her med nogen gode råd til, hvordan man griber processen an.

 1. Sæt jer ned i et mindre udvalg
  Der er mange følelser i spil, når der snakkes design på klubtøj, og det er umuligt at tage beslutninger, hvis alle vil have en mening. Derfor er det oftest den bedste løsning, hvis man kan lave et lille udvalg, der er ansvarlig for designet. Man kan så lægge nogle få designforslag ud til afstemning, som man har gjort i OK Syd, for at gøre den endelige beslutning så demokratisk som muligt. I sidste ende skal man være klar over, at man vil blive mødt med ros, men også med kritik, når man tager opgaven på sig med design af klubtøj. Man kan ikke gøre alle tilfredse.
 2. Overvej hvad klubtøjet er/kan være for klubben
  I processen er det en god idé at tænke over, hvilke følelser og historier der er forbundet med klubtøjets design, og hvordan man kan bringe det med videre i et nyt design på en meningsfuld måde. Er der specifikke farver eller mønstre, som skal bestå/kasseres. Samtidig kan det være, I gerne vil opnå noget med et nyt design. Er det for at skabe større fællesskabsfølelse eller måske tiltrække nye medlemmer – i så fald, hvordan passer farver og former ind i den vision.
 3. Tænk gerne bæredygtigt
  Hvis man vil gøre det bæredygtigt at designe nyt klubtøj, skal man tænke i tidsløst design, som er fedt at gå rundt i mange år frem. Og så skal man naturligvis vælge slidstærke materialer, der kan holde i lang tid.
 4. Hav en idé klar
  Det er en god idé at have en fornemmelse af, hvilke farver og udtryk, man synes, klubtøjet skal have. Hos Trimtex kan de lave 16 millioner forskellige farver, og lige så mange designs. Desuden kan designeren have sin egen personlige holdning til, hvad der er fedt, men i sidste ende, er det jo klubben, der skal vælge, hvad de synes er flot. Og hvis det fx er at få et billede af bestyrelsen ned langs armen, så kan de få det. Alt kan lade sig gøre!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s