Find Vej Frivillighed Inspiration

Fra Find Vej til O-løber: Brian startede med at løbe orienteringsløb under Corona og laver nu sit eget Find Vej-projekt på Fur

Brian Sørensen Bugge begyndte at løbe orienteringsløb under coronapandemien, på faste Find Vej-poster og ’corona-baner’ i Skiveområdet. Han blev grebet af sporten, meldte sig ind i Skive AMOK, og nu er han initiativtager til et nyt Find Vej-projekt på Fur, hvor han driver øens campingplads.

Tekst af Brian Sørensen Bugge og Camilla Bevensee

Hvordan fik du kendskab til orienteringsløb?

Som barn har jeg altid været “nysgerrig” i forhold til kortene i Mostrups vejviser og ville følge med på Danmarkskortet fra bagsædet under bilferierne. Men det egentlige kendskab fik jeg i min drengetid som spejder – og senere i min værnepligtstid.

Da jeg for et par år siden traf beslutning om at skulle gøre lidt ved formen, var orienteringsløb et naturligt valg. Jeg har en logisk tankegang – men ikke en speciel god kondi. Mit job som selvstændig campingvært tillader ikke en holdsport, da hverdagen oftest ændres med kort varsel, så jeg ønskede ikke, at et hold skulle være afhængig af mig – men i stedet gik jeg efter at realisere en individuel sport.

Jeg fandt ud af, at Corona havde medført, at orienteringsklubberne havde indført “selvtræning”, og det var lige noget, der passede til min situation. At jeg kunne udføre et orienteringsløb, når det passede mig og uden, at andre var afhængige af mig og min deltagelse, var helt ideel. At orienteringsløb kan udføres på mange niveauer i forhold til kondition, var også et plus, fordi det at kombinere logik og hjerne sammen med fysisk bevægelse for mig gør, at jeg rent faktisk kan løbe flere kilometer.

Jeg kontaktede orienteringsklubben i Skive, Skive AMOK, hvor formanden fik mig introduceret, og forklarede mig det hele, og så var jeg i gang.

Hvad var det interessante ved sporten til at starte med? Hvad er spændende nu?

Det interessante er helt klart det samme nu, som det var i starten. En sport, hvor man også skal bruge hovedet. Jeg synes, det er meget interessant med den teknologiske vinkel, som sporten også har. Jeg tænker tidtagningssystemer som SportIdent og EMIT, Maprun-, Usynlig-O og O-track, der bidrager til, at sporten også er blevet digital. Det er meget moderne i forhold til kontrolkort og klippetænger fra spejdertiden.

Jeg var i september til mit første stævne, til divisionsmatch i Stendal plantage, og det var også virkelig spændende. Der var mange begreber, der skulle falde på plads, men det var meget motiverende også at konkurrere i sporten.

Hvor har du prøvet orienteringsløb nu?

Gennem ViKaSki, et samarbejde om træningsløb mellem Viborg OK, Karup OK og Skive AMOK, er jeg blevet introduceret til nye terræner omkring to andre, lokale klubber. Det er helt fantastisk at have deltaget i træningsløb så mange forskellige steder. Jeg har draget megen nytte af Viborgs tilbud om baner, som er åbne 1 uge ad gangen. Det vil også falde mig naturligt, når fremtidige ferier skal planlægges, at undersøge, om der skulle være en bane et sted i nærheden af feriedestinationen.

Hvad har været det bedste ved at prøve orienteringsløb?

Det er bare en fantastisk sport, som lige passer til mit temperament. Og endnu mere fantastisk er, at den passer til alle, hvad enten det er en familietur eller elitesport, så er der noget for enhver smag i de fleste klubber og til de fleste stævner. Det er også en sport, hvor man hurtigt bliver en del af et fællesskab, hvor alle går op i orienteringsløb, og hvor man får venner og bekendtskaber på tværs af alder og niveau. 

”Orienteringsløb er i mine øjne ikke kun at løbe orienteringsløb, men også et socialt fællesskab, hvor man som frivillig løser spændende opgaver,”

Grundlæggende er jeg foreningsmenneske med stort F, og i orienteringssporten fornemmer jeg, at der er behov for mange kompetencer – ikke kun ude i skoven, men også bag en PC. Det er noget af det, der passer perfekt for mig, som har nogle kompetencer og ønsker at bidrage. Orienteringsløb er i mine øjne ikke kun at løbe orienteringsløb, men også et socialt fællesskab, hvor man som frivillig løser spændende opgaver som banelægning, korttegning osv.

Hvad har været det sværeste ved at starte med at løbe orienteringsløb?

Det har været svært ’at komme i gang’. At finde ud af, hvor der fandtes en klub, og hvad man så gjorde for at komme til at prøve sporten. Som ny oplever man rigtig meget ’plejer’, og man er nødt til at stille mange lavpraktiske spørgsmål. Hvor starter man? Er det et bestemt klokkeslæt, eller kommer man bare? Kommer man omklædt? Hvordan bruges O-track? Men det absolut sværeste er at finde oplysninger om startstedet, som de fleste åbenbart kender på forhånd. På Find Vej, i de fleste projekter, er startstedet ikke angivet præcist, og ofte som reference til et ’kendt’ sted, som man skal være erfaren for at vide, hvor er.

Hvad var dit første indtryk af Find Vej?

Mit første indtryk var meget positivt. Faktisk for godt til, at det kunne være sandt! At det var muligt at downloade et kort og kunne udføre en aktivitet uden obligatorisk betaling, men kun med mulighed for at give en frivillig donation, virkede helt urealistisk. Find Vej er et godt koncept, men der er en ulogisk sammenhæng mellem hjemmesiden og ruterne på O-track samt hele indgangen til postregistreringen. Og så er udfordringen i særdeleshed den samme som til træninger; det er altså svært at finde startstederne!

Hvordan har du tidligere brugt Find Vej, og hvordan vil du bruge det fremover?

Jeg har brugt Find Vej-ruterne, hvis det ikke har passet ind i min kalender at tage til et arrangeret træningsløb. Jeg håber, at der med opgraderingen af Find Vej kommer fokus på, at projekterne også skal indeholde nogle forslag til baner, så tilbuddet både henvender sig dem, der vil bruge det til decideret selvbetjent orienteringsløbstræning, men også til familieskovture, hvor enhver kan få en god tur i skoven. Jeg vil fortsætte med at bruge Find Vej til at få naturoplevelser – særligt under ferieture i Danmark.

Hvordan kom du på, at du skulle lave dit eget Find Vej-projekt?

Find Vej er et unikt koncept og en enestående indgangsvinkel til orienteringssporten, som bygger på fri tilgængelighed og gode digitale løsninger. Set fra en turistvinkel – og nu også en orienteringsvinkel – er det et koncept, som passer perfekt til Hr. og Fru Danmark og deres børn, som kan få en tur ud i naturen. En kombination af skattejagt, gåtur og familiehygge er for mig noget, alle kan forstå, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gå efter at få lavet et projekt her, hvor jeg har min campingplads. Og så er der en kraftig motivation i, at der er et stort hul i Danmarkskortet på Fur.

Hvor langt er du med projektet nu?

Projektet er stadig i en indledende fase, hvor det skal have opbakning fra flere sider i lokalområdet. Specifikt findes der på Limfjordsøen Fur, nogle almennyttige fonde, som vi har valgt at søge. Gennem lokal forankring og med hjælp fra Skive AMOK er det lykkedes at udfærdige budget og ansøgning til et Find Vej-projekt på øen, som vi forhåbentlig kan realisere med støtte fra fondene. Forhåndstilkendegivelser fra lokalafdelingen under Naturstyrelsen og lodsejere på Fur har været positive, og Skive AMOK har de faglige kompetencer til at realisere projektet, hvis ansøgningerne til fondene godkendes. Det ville være helt fantastisk at få faste poster på Fur, så de mange besøgende, der kommer til øen, kan komme helt tæt på den smukke og specielle natur, vi har her.

I skrivende stund afventer vi svar på ansøgninger, hvorefter korttegningen kan sættes i gang. Efter årsskiftet forventer vi at få de faste poster sat op. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s