Elite Inspiration Træning

En hverdag som eliteløber

Med gentagne sejre til OK Pan Aarhus’ tirsdagstræninger på det seneste, er Mads Møller Skaug i topform, og derfor virker det oplagt at kigge ind i, hvad det lige præcis er, Mads gør i hverdagen for at kunne præstere så fornemt. Den 23-årige var senest landsholdsaktuel til studenter-VM i Schweiz og – lige inden det – til EM i Estland. I denne artikel kigger vi på, hvordan en ung orienteringsløber får skole (universitet) og træning til at hænge sammen for at indfri sine store ambitioner om at blive blandt verdenseliten.

Af Oscar Sig Tranberg

Mads har lige vundet DM Hold med Danmarks – lige nu – bedste orienteringsklub, OK Pan Aarhus, hvor han selv præsterede en flot tredje plads i et H21-felt, der i høj grad var domineret af faune (OK Pan Aarhus-løbere) i toppen. Nu sidder han i bilen på den danske Auto Bahn på vej hjem til Aarhus fra det smukke Sønderjylland, hvor Mads i øvrigt blev født. I dag studerer faunen Sundhedsteknologi på 3. semester.

Han fortæller mig, at han på Aarhus Universitet gennemsnitligt har 20 timers undervisning om ugen, ledsaget af omkring 5 timer til forberedelse, læsning, gruppearbejde eller afleveringer. Her tænker den hurtige læser nok, at det er da ikke så meget i forhold til ens egen 37 timers arbejdsuge eller megalange uge i skolen. Men det er der simpelthen en ordentlig forklaring på; Mads læser på ”nedsat tid” og har forlænget sin bacheloruddannelse, så den varer 9 semestre (4,5 år) og ikke ”kun” 7 semestre (3,5 år) som normalt. Og hvorfor gør han så det? Jo, det er der en udmærket forklaring på. Mads træner nemlig ikke så lidt endda:

”Jeg kører tre hårde uger og så én hvileuge. I de hårde uger løber jeg 11 til 12 timer med 4 til 5 hårde træningspas såsom intervaller, tempoture og fuld gas til Pan-træningen, mens de rolige uger er omkring 7 timers træning, hvoraf 1 time er intensiv styrketræning, som jeg er begyndt at lave mere af.”

Så udover en masse afleveringer, undervisning og eksaminer, finder Mads også tid til en god blanding mellem intervaller på hårdt underlag, orienteringstræning, intervaller i bakker og terræn, rolige joggeture i skoven, nogle gange en orienteringskonkurrence eller to i weekenden og så ellers den klassiske langtur om søndagen.

At finde balancen mellem at studere og træne orienteringsløb på eliteplan går dog ikke uden lidt ballade her og der. Det kræver god planlægning, og at man er ude i god tid, fortæller Mads:

”Jeg har en god ordning med AU (Aarhus Universitet) elitesport, der har gjort det muligt at gå ned i tid og læse forlænget. Hvis der for eksempel ligger konkurrencer oveni eksamen – som til Jukola sidste år – er det muligt at rykke eksamen til et andet tidspunkt, hvis man vel at mærke er ude i god tid.”

Der er således hjælp at hente, når Mads’ hverdag er propfyldt. Hjælp kan Mads også hente i sin studiegruppe. Han siger, de er dygtige til at koordinere, så det er muligt for ham at bidrage med sit til arbejdsbyrden. Blandt andet sender de ham bare nogle opgaver, hvis han ikke har mulighed for at mødes med dem grundet landsholdssamlinger eller store mesterskaber.

Det her med eliteordningen har gjort det meget nemmere for Mads at have ambitioner om både at blive orienteringsløber blandt de bedste i verden og derefter have et interessant job at se frem til. Selve ordningen har han ikke haft gennem hele studiet, men det var noget, der viste sig at være en nødvendighed for en dag at kunne indfri sine ambitioner. Det spændende spørgsmål her er jo så, hvad Mads’ ambitioner egentlig er, og det vil han gerne svare på:

”Jeg kunne godt tænke mig en dag at kunne løbe top-15 på VM og World Cups. Derfor er mit mål at træne så hårdt, jeg kan, og se, hvor langt jeg kan nå – altså hvor god, jeg kan blive. Derudover ser jeg meget frem til at løbe nogle fede og vellykkede stafetter med Pan. Især næste år er 10MILA i Nordsverige (Skellefteå) i kikkerten, og Pan har en hård herresatsning i støbeskeen. Det er noget, der gerne skulle bære resultater med sig.”

Mads i fællesstart på stafettræning på landsholdets januarsamling i 2022.

For at nå dertil kræves det, at man er god til at lytte til sin krop og altid søge det, der motiverer én. Selv har Mads haft en meget lang sæson, der startede med en masse sprinttræning mod sommerens VM i Danmark (som Mads desværre ikke kvalificerede sig til), men som blev efterfulgt af en masse mesterskaber i skoven – heriblandt EM og studenter-VM. Da vi denne efterårsskønne søndag sidder i bilen på vej hjem fra DM Hold, mens landsholdsløberne er på træningslejr i Schweiz (hvor der lige har været World Cup og næste år er VM), har Mads derfor en god forklaring på, hvorfor han ikke er i Alperne:

”Jeg synes sæsonen har været lang. Jeg havde egentlig tænkt mig bare at satse skov i år, men så begyndte det at gå ret godt til nogle sprintløb op mod VM, og det peakede omkring DM Sprintstafet, hvor mit hold (OK Pans førstehold, bestående af Andreas Bock Bjørnsen, Andrine Benjaminsen og Lotte Jauhojärvi Markussen red.) blev danmarksmestre. På den måde blev sæsonen lidt forlænget, da der også ventede et skov-EM i Estland i august efterfulgt af studenter-VM i Schweiz. Jeg kunne godt bare tænke mig at få lidt ro på fra alt ”rejseriet”, lidt styr på hverdagen, komme godt i gang med tredje semester og planlægge en stabil træning, så jeg er klar til næste års satsning frem mod skov-VM i Schweiz. Jeg ser sygt meget frem til en lang og stabil vintertræning, så jeg står helt skarpt til næste års stafetter og løjer i Schweiz.”

De hurtige om Mads

  • Alder: 23 år
  • Højde: “180 i passet”
  • Født i: Sønderborg (men er vokset op i Beder, syd for Aarhus)
  • Klub: OK Pan Aarhus
  • Største o-løbsbedrift: Danmarksmester i sprintstafet 2022 i Vollsmose
  • Stærkeste muskel: Baglårsmusklen
  • Fun fact: Bordtennismester i SFO’en i 2. Klasse.
  • Seneste topresultat: 2. pladsen på DM-stafet 2022 på Bornholm (med Rasmus Djurhuus og Tobias Svarer)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s