Landshold Præ-O

Skal jeg gå 3. tur?

Forvirringen var stor, da Andreas Duc Jørgensen og resten af Præ-O landsholdet opdagede, at han på startlisten var sat til at gå sidste tur på det danske stafethold ved årets VM i Trail-O (WTOC). Sammen med søskendeparret Johanne og Tobias Biering skulle holdet forsøge at leve op til den flotte sølvmedalje ved forårets EM. Holdet havde aftalt at have Tobias på sidste tur som ’det stærkeste kort’, men grundet en tastefejl ved tilmeldingen, havde han byttet plads med Andreas.

Af Andreas Duc Jørgensen

Med mange poster og en lav makstid var stafetholdet forberedt på en stresset dag i skoven, hvor det handlede om hurtigt at få læst sig ind på det detaljerede og stenrige terræn. I PræO tæller man dog point ud fra, hvordan hver løber på afstand får tydet kort og poster i terrænet indenfor en fastsat makstid. Det var fra start af klart, at Danmark var godt forberedt på den lave makstid og skiftede over til 3. tur som det første hold, så Andreas ikke skulle stresse med at nå i mål.

”Det var en kæmpe fordel for os, at jeg kom alene af sted på min tur, så der var god plads på stierne til at få læst terrænet uden at skulle skubbe til alle de andre hold og kæmpe om pladsen”!

Modsat gik det for Finland, hvis sidste tur endte med at spurte sin bane igennem med minimal tid til at forstå terrænet, fordi de første to finner havde taget sig al for god tid.

Johanne Biering gik 1. tur på det danske stafethold.

Ligger Danmark virkelig nr. 3?

Seneste VM fandt sted i 2019, og flere løbere var derfor sultne på at være i ilden igen. Det var også tydeligt, da feltet var historisk tæt i toppen, med hård kamp om podiepladserne. Til sidst på stafetten har alle løbere en tidspost, hvor tiden herfra sammen med holdets antal ’fejl’ fra banen afgør ens placering.

Dog får alle en midtvejsstilling, lige inden holdenes sidste tur på skift går til tidsposten, og til mange nationers overraskelse lå Danmark foreløbigt nummer tre! Dog skarpt forfulgt i det uhyre tætte felt, hvorfor intet var afgjort endnu. Danmark havde formået kun at lave to fejl ude på banen, hvor den ene endda blev ’annulleret’. Det var sjovt at høre hviskende stemmer i karantænezonen spørge, om det virkelig kunne passe, at Danmark var så godt med.

De mange andre lande i toppen havde i modsætning til Danmark gemt sin stærkeste løber til sidst, hvoraf flere har vundet et hav af guldmedaljer før. Derfor var det ikke forventeligt at kunne fastholde podiepladsen, og holdet endte som en flot 10. plads, og forbedrede sig således med to placeringer siden seneste VM i Portugal.

Andreas Duc Jørgensen på tidsposten, hvor man på tid skal læse sig frem til, hvilken O-skærm i terrænet, der er vist på kortet.

En historisk lang PræO-maraton

De polske arrangører havde varslet baner med historisk mange poster. Den individuelle disciplin bliver afgjort over to etaper, hvor første bane havde 40 poster, så med mere end tre timer i ilden per etape, var der lagt op til nogle meget lange dage skoven under den polske hedebølge.

Selvom en tidsgrænse på 2h14 lyder af meget for at løse 40 poster, er det langt fra tilfældet, og flere løbere endte også med at gå over makstiden. Banerne kræver ofte, at man ser ind i terrænet fra forskellige steder på stierne, hvorfor vi alle fra start løber frem og tilbage på stierne i tidspres. Med et snit på 3:12 pr. post var vi forberedt på en stresset løbefest, hvor det skulle gå stærkt med at få læst sig ind og tydet terrænet, og derudover har et PræO-kort mange flere detaljer sammenlignet med et almindeligt orienteringskort, så det ville klart blive en udfordring.

Kortet til VM var printet i 1:3.000 og har derfor mange flere detaljer sammenlignet med det ’almindelige’ kort i 1:10.000

Har jeg fået stemplet alle poster?

Med en startliste på mere end 150 løbere blev udfordringen ikke mindre af, at der hurtigt opstod en del mylder af løbere på stierne, hvor man måtte gøre lidt brug af de ”usportslige spidse albuer” for at komme hen og stå ved ”de gode steder” på stierne, hvor der var god sigtbarhed ind i terrænet. Johanne startede ud lidt over middagstid og mærkede klart, hvordan det var en udfordring at bevare fokus i den kraftige hedebølge.

Det var meget hårdt at koncentrere sig i varmen, holde overblik og huske at få stemplet ved alle poster på banen,” påpeger Johanne, da posterne på kortet af gode grunde ikke altid står i nummerorden. Et par enkelte deltagere glemte endda et par poster, hvilket koster dyrt ved et VM, og det var ikke nemmere på 2. etape, hvor banen var splittet ud på to kortudsnit for læsbarhedens skyld. Her var det nemt at ’glemme’ en post, når man hele tiden løber frem og tilbage ad stien for at læse terrænet bedre.

På 2. etape var posterne vist over to ens kortudsnit. Det var svært at holde overblik, da posterne på kortet af gode grunde ikke står i nummerorden. 

Så selvom marginalerne ikke helt var på Danmarks side i år, var det en fornøjelse at være med til et VM igen og konkurrere på nogle super gode kort. I PræO er alle lande i Europa med i medaljekampen, og vi kan som hold også være tilfredse med vores indsats i det absurd hårde felt af deltagere, i hvad der må siges at være et ”udebane-terræn”.

Tobias havde fuld fart på og kunne efter en fejlfri 2. tur skifte som første hold i stafetten.
Den danske trup ved årets WTOC snakker om banen fra model-event dagen før stafetten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s