Inspiration Klubstafetten MTBO

Klubstafetten: OK Øst kører Usynlig-O og OK Syd har kastet sig ud i noget helt nyt

Klubstafetten er givet videre til to klubber, der har prøvet at arrangere træning i mountainbikeorientering. I OK Øst har de haft en fast ugentlig MTBO-træning i mange år, og i OK Syd har de forsøgt sig med en enkelt aktivitet for at tiltrække de mange sporsultne mountainbikere, der er i skovene. Her kan du læse om deres forskellige erfaringer og måske blive inspireret til at lave MTBO-aktiviteter i din egen klub.

Af Camilla Bevensee

Nordsjælland har, sammen med Nordjylland, i mange år været der, hvor der har været det største udbud af træningsmuligheder og konkurrencer for orienteringsløbere, der har byttet løbeskoene ud med en mountainbike. I Nordsjælland har OK Øst i samarbejde med naboklubben Allerød OK og med deltagelse fra Tisvilde Hegn OK og FIF Hillerød Orientering spillet en stor rolle i udviklingen af MTBO i klubregi.

”Man forsøgte at starte MTBO-træning op i 2005, hvor en række ildsjæle satte poster op og lavede en form for karruselløb. Det var et kæmpe arbejde at lave kortene om til MTBO-normer, og derefter prøvede man at køre det hver 14. dag med træning, men det kom aldrig rigtigt i gang,” fortæller Tove Andersen fra OK Øst.

”Det blev først rigtigt til noget, da vi gik sammen med Allerød, for en 7 år tilbage, i 2015 måske, og havde ansvar for en træning hver, hver anden gang, men med mulighed for træning i området hver uge,” fortsætter Tove Andersen, der selv har kørt MTBO siden det startede op i OK Øst, og siden 2015 har haft en stor del af ansvaret for MTBO-træningerne og koordineringen af dem i klubben. Hun er selv startet som orienteringsløber, og brugte i flere år sin løbetræning med kort som den eneste træning til de MTBO-konkurrencer, hun deltog i.

Johan Holkmann Jakobsen startede MTBO-træning i OK Øst i 2005 og startede også MTBO Campen i Danmark, som er blevet en fantastisk succes.

Mulighed for begge dele

”Vi må sige, at de fleste, der kører MTBO hos os, er orienteringsløbere, der sætter sig på en cykel. Der er nogle få, der kommer ind fra siden, og godt kan lære det, men hovedparten har den o-tekniske læring med fra orienteringsløb,” fortæller Tove Andersen, der ligesom mange andre af dem, der kører MTBO, også løber lidt orienteringsløb ved siden af cykeltræningen.

Fordi så mange af dem, der kører mountainbikeorientering, kommer fra fod-orientering, har man i OK Øst også valgt at lægge den ugentlige MTBO-træning forskudt af den almindelige klubtræning, så medlemmerne har mulighed for at deltage i begge dele.

”Vi mødes hver tirsdag kl. 17.30 i sommerhalvåret, hvor klubtræningen ligger om torsdagen, og om vinteren er der MTBO-træning om lørdagen og almindeligt træningsløb om søndagen,” forklarer Tove, der sammen med tovholderne i Allerød OK har gode erfaringer med, at MTBO-træningen ikke ligger samme dag som andre klubaktiviteter, så den ikke skal kæmpe med fodorienteringstræningen om hverken deltagere eller skovtilladelser.

En næsten usynlig arbejdsbyrde

MTBO-træningen er udover at ligge på dage, hvor den ikke bliver valgt fra til fordel for anden træning, også gjort let tilgængelig, ved at den er oprettet i den norske app UsynligO. Man uploader en rute til appen, som så vibrerer og laver en lyd, når man er ved posten. Det betyder, at det ikke er nødvendigt med markering af posterne i skoven, for appen bekræfter, at man har fundet den enkelte post, via GPS-koordinaterne.

”Vi laver alle vores træninger med ’UsynligO’, som var en fantastisk opfindelse, da den kom under corona. Det har gjort, at det har været meget nemmere at lave træninger, så nu er det faktisk for det meste klubbens medlemmer, der selv laver banerne, og så kommer man og kører dem via appen. Man skal jo stadig have et kort, så vi mødes og udleverer dem, men UsynligO har gjort, at træningen er blevet meget mere fleksibel og tilgængelig, så man også kan køre den, når man vil, hvis man bare selv har mulighed for at printe kortet,” forklarer Tove Andersen.

Det er nemt og gratis at bruge appen UsynligO, og den kan bruges til både fod-o og MTBO.

En ikke så usynlig medaljehøst

Den noget mindre arbejdsbyrde i forbindelse med træningerne har været med til, at man i OK Øst, har kunne holde en kontinuitet i tilbuddet, så der er mulighed for god træning hver uge, og den regelmæssige træning er noget, der kan ses på klubbens resultater.

”Vores træning gør en stor forskel, og niveauet for dem, der kommer og kører, er helt sikkert blevet løftet. Vi tog 25 DM-medaljer til DM i MTBO-weekenden i juni i år, og det viser tydeligt, at det har en betydning, at vi har den træning,” forklarer Tove.

Der kommer alt mellem 10 og 40 ryttere til de ugentlige træninger, OK Øst afholder sammen med Allerød OK og Tisvilde Hegn OK, hvor hovedmålet er at tilbyde god træning på cykel til dem, der allerede kender til orienteringsløb.

”Det vigtigste er, at vi får noget god træning og bliver bedre alle sammen. Vi gør ikke synderligt meget for at rekruttere, men håber, at tilbuddet tiltaler nogle af dem, der allerede kender til orientering. En gang imellem smider vi en folder ud, hvor der står, at de mountainbikere, der er så mange af i vores område, er velkomne til at prøve, men det er ikke det, der giver noget. Det er typisk orienteringsløbere, der bliver skadede og ikke kan løbe, som så begynder at køre. Og orienteringen går jo stærkt på cykel, så man skal være hurtig og skarp i hovedet og læse kortet hurtigt, samtidig med at man kører hurtigt på cykel, og det er ikke alle, der lige kan det,” forklarer Tove Andersen fra OK Øst.

På hovedet ud i noget helt nyt og historisk

I den modsatte ende af landet, i det sydøstlige Jylland, er håbet lidt mere lysegrønt, når det kommer til at rekruttere klubmedlemmer fra den store gruppe af uorganiserede mountainbikeryttere, der suser rundt på markerede spor i Gråstenskovene.

”Vi har rigtigt mange MTB-ryttere hernede i vores område, og vi har mange spor i skoven, som mange små klubber eller grupper kører på sammen. Så idéen var jo, at vi skulle have nogle af dem med ind i orienteringssporten, for jeg synes jo, at de lige så godt kan køre med et kort, når de alligevel er ude, i stedet for at køre på de samme spor hver gang,” fortæller John Bargmeyer fra OK Syd.

John var i foråret med til at arrangere det første MTBO-arrangement i den sønderjyske klubs historie, og det første MTBO-løb på sønderjysk jord, hvor 30 glade ryttere var i skoven på et mangepostløb. Selvom det ikke er blevet til flere løb siden, blev der skrevet historie i Gråsten, har den lille gruppe arrangører bag initiativet lært en masse af at kaste sig ud i noget helt nyt på den måde.

”Vi kastede os sådan set bare ud i det, for at se om vi kunne rekruttere den vej, men også for at give vores eksisterende medlemmer et tilbud om at prøve det og for at se, om det kunne vække en interesse. Vi fik mange gode tilbagemeldinger og erfaringer, som vi går og summer lidt over nu,” fortæller John Bagmeyer, der ikke synes, at der var det helt store bøvl ved at lave sådan et MTBO-løb.

Man kunne køre sammen to og to til OK Syds MTBO-løb i marts. Foto: Birthe Juul Mathiasen.

”Hellere lave noget nemt, end ikke at lave noget”

”Vi gjorde det nemt for os selv ved at lave et mangepostløb, hvor vi kunne sende alle rytterne afsted på samme tid og have dem hjemme igen, også nogenlunde samlet. Fordi der var valgfri rækkefølge på posterne, blev rytterne også spredt mere ud i skoven, så der ikke var en stor færdselsbelastning nogen steder, og der var mindre risiko for, at nogen kørte sammen eller kom galt afsted med andre brugere. Det var ikke den store opgave, men vi ville hellere lave noget, der var nemt, end ikke at lave noget, fordi det blev for kompliceret, ” forklarer John, der også var glad for at få tilbagemeldinger på de kort, klubben havde fået lavet om til MTBO-norm.

”Vi fik noget feedback på, hvordan vi havde tegnet kortet, hvor nogle stier var lidt dårligere at køre på, end det vi havde angivet, og det er jo noget vi kan bruge til at lave et bedre kort, som vi så kan bruge næste gang,” forklarer John.

Lige nu er flere MTBO-træninger og -løb et spørgsmål om at finde en tovholder i klubben, der kan føre idéerne videre og bruge den erfaring det første lille arrangement har tilført.

”Det er nok et spørgsmål om prioriteringen i klubben. Om man vil gøre det her, eller man hellere vil noget andet. Det kan være svært at gøre begge ting på én gang, for så er det for svært at finde folk til både det ene og det andet. Vi vil jo gerne begge dele, men vi mangler en tovholder, der gerne vil stå for det og have ansvar for, at det bliver til noget fx hver måned,” forklarer John Bargmeyer. 

Der var en del af posterne til OK Syds MTBO-løb, der skulle findes inde i Gråsten by. Foto: Birthe Juul Mathiasen.

Gode råd til MTBO-interesserede klubber

Formålet med denne klubstafet og med at høre om de erfaringer, forskellige klubber gør sig, er selvfølgelig, at andre klubber kan få gavn af erfaringerne og blive inspirerede til at lave nye eller bedre aktiviteter. Tove Andersen fra OK Øst, har nogle helt konkrete råd, der både gør det nemmere at være klub, og sjovere at være til MTBO-træning.

”Gå sammen flere klubber, og samarbejd om det, så bliver det ikke helt så tungt at arrangere. Der er en væsentlig forskel på at skulle stå for at lave træning hver uge, og så at have ansvaret hver tredje uge,” fortæller Tove. I UsynligO kan man se stræktider på de enkelte ryttere, hvilket også gør træningen sjov.

”Det bliver sjovest at være til træning, hvis de, der laver banerne, har lidt forstand på det og kan lave gode baner. Gode kort gør det også sjovere, fordi man så ikke bliver forvirret eller kører forkert, fordi kortet ikke passer, men det er ikke det mest nødvendige. Har man en skov med nogle gode stier, kan man sagtens lave MTBO-træning på et almindelig fod-o-kort, så længe man husker at informere om, at det er et fod-o-kort. Rytterne skal også vise hensyn til andre brugere i skoven, og det er vigtigt at være tydelig omkring, at det er forbudt at køre i terrænet,” fortsætter OK Øst-rytteren.

Der kommer ryttere i alle aldre til træningerne, OK Øst Birkerød afholder sammen med Allerød OK.

”Ellers er det bare at kaste sig ud i det og blive ved med at holde dem, der kommer, i hånden, med påmindelser og mails, der puffer dem ud, for ellers falder de af på den igen. Vedholdenhed kan være lidt hårdt arbejde, men det er det, der virker, så det er bare med at blive ved,” afslutter Tove Andersen fra OK Øst.

Og det med at turde at prøve noget nyt og bare springe ud i det er også det, John Bargmeyer fra OK Syd anbefaler.

”Det er bare at prøve det, springe ud i det, og give det at lave et løb et forsøg. Og så er det en fordel, at man har nogen med, der har forstand på kortet og de regler, der er for færdslen, så man kan forklare dem, der kommer, det grundigt,” supplerer John de gode råd fra OK Øst med.

Lynhurtigt var MTBO rytterne spredt rundt i skoven, til OK Syds MTBO mangepostløb i Gråsten. Foto: Birthe Juul Mathiasen.

Stafetten gives videre

Begge klubberne er enige om, at det er fedt at kunne tilbyde MTBO-aktiviteter i klubben, og de er også enige om, at det kunne være fedt at høre, hvordan det står til i OK Snab, og hvilke spændende ting, de har gang i, efter at deres helt store arrangement, VM i Trekantområdet, nu er overstået, og hverdagen i klubben så småt er ved at være tilbage.

”Vi vil gerne høre om OK Snab, og hvordan det har været at være med til at arrangere VM og alle de her sprintløb, og hvad de så vil fokusere på fremover, og hvad der rører sig hos dem?” lyder det fra Tove i OK Øst, og John fra OK Syd stemmer i.

Her er et udvalg af MTBO-træninger og konkurrencer i efteråret, du kan deltage i:

Ugentlig træning i Nordsjælland
ved OK Øst Birkerød, Allerød OK og Tisvilde Hegn OK

Tirsdage kl. 17.30 frem til efterårsferien, lørdage kl. 10.00 herefter og hen over vinteren.
Kontakt Tove Andersen på tove.andersen@ymail.com, for info om mødested og evt. lån af kortplade.
Læs mere på
www.okoest.dk/mtbo/ eller på www.alleok.dk/aktiviteter/mtbo/

Cold Hawaii Gravel/MTB Orientering 2022
ved Thy Gravel klub

Søndag d. 18. september, kl. 12.00,fra Stenbjerg Landingsplads, Thy.
Mere info og link til tilmelding kan findes på Facebook begivenheden ’Cold Hawaii Gravel/MTB Orientering 2022’”I stedet for at køre efter en GPS-rute og komme først i mål, skal man nu selv finde vej på kort. Og ikke mindst det som Gravel handler om – Få en storslået naturoplevelse.

Posterne vil være spredt ud over det meste af Nationalpark Thy, og en del af posterne vil være placeret på unikke og flotte steder,” skriver arrangørerne i Facebook-begivenheden.

Sjællandske mesterskaber i MTBO – mellem- og langdistance
i Nordsjælland

Lørdag d. 15. og søndag d. 16. oktober i Nordsjælland.
Mere info og tilmelding kommer på O-service.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s