Landshold WOC2022

Næsten fem års forberedelse sikrede en top-10-placering

Ved den individuelle sprint til VM sammensatte den aarhusianske Jakob Edsen et næsten fejlfrit løb og blev nummer 10. Det er hans hidtil bedste resultat til et VM, og det er takket være vedholdende og fokuseret træning og ikke mindst hepning fra de danske tilskuere. Hvordan det lykkedes, kan du blive klogere på her.

Af Jakob Edsen

Forberedelse til VM

Allerede i efteråret 2018 begyndte forberedelserne til sprint-VM i Danmark. Ved det netop overståede VM i Letland blev jeg nr. 15 på sprint og var med til at vinde bronze på sprintstafet, så jeg tænkte, at hvis jeg nu fravalgte skov-VM i Norge og primært fokuserede på at løbe sprint i 2019, så kunne det jo kun blive endnu bedre til sprint-VM 2020. Sådan forløb det som bekendt ikke, og sprint-VM i Danmark blev udsat til 2022.

Der gik et par år med Covid-19, og endelig kunne jeg (igen) begynde at forberede mig til VM i Danmark. Efteråret 2021 var dog for min del plaget af en overbelastningsskade i svangsenen, og min træning fra august til oktober bestod næsten udelukkende af træning på crosstrainer og cykel. Omend det tog lang tid, så gik det trods alt fremad, og jeg formåede at blive klar til at tage på højdetræningslejr i tre uger til Kenya i januar. Hjemme i Danmark fortsatte de gode takter gennem foråret og på trods af et par kortere skadesafbræk i træningen, kom jeg alligevel frem til testløbene i god form. Og herefter var øjnene stift rettet mod alle distancer til sprint-VM i Danmark.  

Som forberedelse til VM rejste jeg land og rige rundt, både med landsholdet og på egen hånd, for at træne i næsten samtlige danske byer. Og derudover kom også alle forberedelserne ved skrivebordet med korttegning, banelægning og BET (Brain Endurance Training).

Det, som var særligt for mig i år, var, at jeg valgte at tage orlov fra mit arbejde som fysioterapeut 6 uger før VM, og dermed give mig selv muligheden for at lægge al min energi i at blive bedst muligt forberedt. Det gav mig en indre ro og optimerede min træning og restitution markant. Samtidig oplevede jeg også, at jeg bedre kunne nyde hele processen og være mere til stede i nuet.

VM Sprint

Så kom dagen, og jeg havde faktisk forventet, at jeg ville være ekstra nervøs og spændt, end jeg normalt oplever at være til mesterskaber. Men det var nærmest lige omvendt. Jeg havde det faktisk ret godt og oplevede en behagelig ro i maven. Jeg følte mig ualmindeligt godt forberedt både fysisk, teknisk og mentalt, og jeg vidste præcis, hvad jeg skulle, så snart jeg fik kortet i hånden. 

Så lyder det sidste bip, og jeg er afsted! Jeg vender kortet og registrerer hurtigt, at der er et kort stræk til post 1 og langstræk til post 2 og derefter kortvend. Jeg koncentrerer mig om at komme godt i gang og undlader at læse frem, før jeg klipper post 1ét. Her stopper jeg og tager mig tid til at læse langstrækket til 2’eren. Jeg vurderer højre som en god mulighed og spæner afsted. Ude på den store vej bruger jeg tiden til at forberede mig på udførslen gennem de smalle passager ind mod post 2, så jeg præcis ved, hvad jeg skal. Igen et stop ved posten til at vende kortet og finde ind i rytmen igen. Vi har en lille runde fra post 3-8, hvor det hovedsagligt handler om at holde styr på kortet og sin udførsel og ellers holde høj fart igennem passager og på tværs af gågaden. Så kommer langstrækket til 9’eren, hvor jeg må tage et stop for at vurdere. Jeg ser en god mulighed for at løbe stærkt ved at komme igennem den smalle passage til højre for stregen og komme ud på den store gade, som går stik syd ned til baggården med posten. Da jeg klipper post 9 og løber mod post 10, kan jeg begynde at høre publikum og i selve publikumspassagen er tilråbene øredøvende. Helt fantastisk!

En 10. plads er Jakob Edsens hidtil bedste placering ved et VM.

Jeg kæmper mig igennem vandpassagen og hen til kortplanken, hvor jeg ikke får helt fat i kortet og må 3 skridt tilbage og få det med. Det stresser mig lidt, men jeg finder hurtigt ind i rytmen igen og ser straks, at jeg efter startpunktet skal op ad trappen til højre og hen langs bygningen til post 11. De næste poster forløber fint, indtil jeg igen må tage et stop ved post 13 for at finde en god løsning på strækket til post 14. Jeg har besluttet mig for højre-vejvalget og løber op mod øst til passagen og ud på gågaden, men bliver så alligevel grebet af tvivlen, fordi det aldrig føles helt godt at løbe væk fra den post, man er på vej til. Jeg tager et hurtigt stop, men siger til mig selv, at jeg skal stole på min intuition og holde fast i mit vejvalg. Jeg løber mod vest ad gågaden, drejer syd ad gaden og så igen mod øst igennem passagen og herfra fuld fart hele vejen ind i posten.

Post 15-18 er et par relativt simple stræk, men der er alligevel ikke rigtig tid til at få læst frem, og så står jeg igen stille ved post 18 og må tage mig tid til at læse strækket til post 19. Jeg kan godt mærke, at trætheden i både krop og hoved begynder at spille ind, og jeg har vanskeligt ved at tage en beslutning om mit vejvalg. Jeg ender med at tage højre-vejvalget og igennem samme passage, som jeg tidligere var igennem mellem post 13-14. Jeg genkender det, og der er gode lange lige linjer, som jeg kan løbe stærkt på. Men jeg kan også godt se, at jeg bliver “presset” længere mod syd og får et langt indløb til posten. Jeg holder dog fast i min beslutninger og udfører vejvalget med fuldt fokus.

Post 20-22 er relativt simple og handler om god udførsel og at holde fokus til det sidste. Jeg klarer de sidste poster godt, og først da jeg kan se Byparken og sidsteposten, giver jeg slip på kortet og løber bare alt, hvad jeg overhovedet kan. Jeg kan mærke den helt enorme energi på arenaen, og jeg føler, at jeg bliver båret frem til målstregen.   

Top 10 til VM er mit hidtil bedste resultat, og det betød rigtig meget for mig, at gøre det på hjemmebane og foran et så fantastisk publikum! Al den opbakning og positive energi fra venner, familie, kæreste og alle andre i Orienteringsdanmark gav mig et kæmpe boost, og det gjorde en kæmpe forskel! Det var så fedt! Tusind tak til alle jer!

Jeg er meget tilfreds med mit sprint-VM, omend jeg gerne havde set et andet udfald på knock-out-sprinten. Det taktiske aspekt af disciplinen har jeg ikke helt grejet endnu. Men når jeg ser tilbage på løbene ét for ét. udenfor kontekst, så laver jeg meget få og meget små fejl, og det er jeg virkelig godt tilfreds med. Jeg bekræftede mig selv i, at jeg har løftet mit niveau markant, og jeg føler, at jeg hører til blandt verdens ti bedste. Det føles lidt vildt.

De flotte danske præstationer blev fejret i den danske lejr med bobler efter konkurrencen.

Efter VM

Jeg havde rigtig store forventninger til VM i Danmark, og de blev alle sammen indfriet! Det var et verdensklassearrangement og uden tvivl det bedste mesterskab, jeg nogensinde har været med til! Det var en kæmpe oplevelse og en fantastisk begivenhed! Den bliver nok svær at toppe.

Umiddelbart efter VM tog jeg med et lille hold afsted til World Games i USA og senere hen videre til EM i Estland. Så der har været fart på hele sommeren. Lige nu holder jeg dampen oppe og træningen kørende frem mod efterårets DM’er og World Cuppen i Schweiz. Det har været en fed sommer, og jeg glæder mig til efterårets konkurrencer, men derefter ser jeg også meget frem til at kunne trække stikket lidt.

VM Sprint – Vejle

1. Kasper Harlem Fosser           Norway             13:56
2. Gustav Bergman                     Sweden         14:12                 + 00:16
3. Yannick Michiels                    Belgium            14:20                 + 00:24

10 Jakob Edsen                          Denmark           14:50                 + 00:54

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s