Grønt forbund Inspiration WOC2022

Et grønnere WOC Tour: Farvel til engangskopperne

Når WOC Tour løber af stablen, kan deltagerne nyde kolde og varme drikke med grønnere samvittighed. De klassiske hvide plastikkopper er nemlig blevet fravalgt til fordel for returkopper fra New Loop, som udvikler et nyt pantsystem til takeawayemballage.

Af Iben Valery

Massevis af engangskopper – det er virkeligheden til mange orienteringsløb i Danmark. Men det bliver ikke tilfældet ved dette års WOC Tour i Trekantområdet. Arrangørerne har nemlig indgået et samarbejde med virksomheden New Loop, der har en vision om, at al takeawayemballage skal kunne pantes.

Til WOC Tour er det plastikkopperne, der bliver udskiftet med returkopper, som vaskes efter metode godkendt af fødevarestyrelsen, så de kan genbruges til næste løb – og medstifter af New Loop, Gitte Saaby Kjær, håber, at det kun er det første skridt i en grønnere retning for løbsevents.

O-løbere – en miljøbevidst målgruppe

Til løbene bliver det, som det plejer at være, understreger Gitte. Deltagerne skal altså ikke være bekymrede for ikke at kunne få vand efter løbet eller ikke at kunne købe den sædvanlige stævnepladskaffe i kiosken.

”Den eneste forskel er, at brugerne skal returnere koppen i New Loops opsamlingsbeholdere i stedet for skraldespanden – og man kommer tydeligt til at kunne se, at det er en opsamlingsbeholder fra New Loop, fordi den ligner koppen, ” siger Gitte Saaby Kjær.

Hun har stor tiltro til, at orienteringsløberne vil tage konceptet til sig. Eftersom vi bevæger os meget i naturen, håber hun på, at vi i denne sammenhæng kan se meningen i at skulle genbruge kopperne til fordel for naturen og miljøet.

”De, der løber orienteringsløb – antager jeg – er meget miljøbevidste, fordi de bevæger sig meget i naturen. Så vi forestiller os, at de vil være gode til at returnere de her kopper, så det kan blive rigtig miljøvenligt på sigt. Hver eneste kop, vi får tilbage, er en kop, vi slipper for at producere på ny, og det er netop at producere på ny, der er vejer tungest i CO2-regnskabet,” siger Gitte Saaby Kjær.

Bedre end en papkop

Kopperne, der skal bruges under WOC Tour, er lavet med en speciel teknologi, hvor koppen er ”opskummet”. Det resulterer i, at der er meget luft i koppen, og der er derfor anvendt 20-30% mindre råmateriale, forklarer New Loop-stifteren. Det gør, at hvis koppen blot bliver brugt to gange, er den allerede meget bedre i det miljømæssige regnskab, end en papkop er.

”I og med at koppen allerede er bedre miljømæssigt efter to gange, så er det jo et rigtig godt produkt at starte ud med, fordi vi ved, at folk lige skal vænne sig til det og ikke fra start af husker at genbruge den,” siger Gitte Saaby Kjær og påpeger yderligere fordele ved koppen.

Udover at være genanvendelig, er den udviklet med termoeffekt, så den holder vandet koldt eller kaffen varm i længere tid. Forhåbentlig vil al kaffen så blive drukket, og dermed vil madspild blive minimeret.

En urealistisk drøm?

”Nu lyder jeg også bare vanvittig naiv, men det er jo min og New Loops drøm, at al emballage er cirkulær emballage. Så hvis man får fjernet den her forfærdelige hvide engangskop fra samtlige løbeevents, ville det være fantastisk,” siger Gitte håbefuldt.

Målet er, at New Loop skal opnå en returprocent på 50% i 2025. Til sammenligning har Dansk Retursystem en returprocent på 97%, som det har taget dem 20 år at opbygge. Det er altså ikke en ændring, der kan gøres hurtigt og uden opbakning fra forbrugerne. Derfor er systemet også lavet så simpelt som muligt, så det er let at returnere sin emballage – og hun håber, at folk vil tage godt imod konceptet.

”Det vigtige i det her er jo ikke mig. Det er de frivillige, der står og deler væske ud, og det er løberne, der skal synes, at det her system fungerer, så det kommer ud til så mange forbrugere som overhovedet muligt,” siger Gitte Saaby Kjær.

New Loop får en travl juni, da de udover WOC Tour skal levere genbrugelig emballage til Folkemødet på Bornholm, Roskilde Festival og Tour De France.

Læs mere om New Loop på hjemmesiden thenewloop.dk

New Loop – ”Et cirkulært pantsystem”

  • New Loop vil sætte pant på alt fra din kaffekop, til din sushibakke, salatskål og pizzabakke – og det skal være lettere end at aflevere dine pantflasker.
  • Emballagen skal blandt andet kunne returneres i pantautomater samt via eksisterende distributionsnetværk, hvor du får panten direkte ind på din smartphone via en app udviklet til formålet. Emballagen bliver vasket efter metode godkendt af fødevarestyrelsen og er klar til brug igen, og når den ikke længere er pæn nok til at kun at blive vasket, laves den om til en ny kop eller salatskål.
  • Pantautomaterne kommer til at stå ude i byrum, hvor der er et højt forbrug af takeawayemballage, så de er let tilgængelige, og via New Loop-appen kan du finde den automat, der er tættest på dig.
  • Intentionen er at gøre hele værdikæden så bæredygtig som mulig, derfor skal blandt andet vaskeprocessen på sigt optimeres med fx ultralyd og dermed nedbringe vandforbruget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s