Børn og unge Inspiration Klubstafetten

OK Melfar har skabt et socialt tilløbsstykke for teenagere igennem 15 år

I mange klubber er rekrutteringsgåden svær at løse; hvordan får man de unge til at komme? Og hvordan får man dem til at blive? I Middelfart har OK Melfar formået at finde løsningen - på trods. Den 120 medlemmer store klub har hverken klubhus eller nem skovadgang, men de har igennem 15 år haft en stabil gruppe børne- og ungdomsløbere mellem 6 og 18 år.

Af Camilla Bevensee

”Vi har lagt stor vægt på det sociale, både til mandagstræningen og på ungdomsture og fælles klubture,” fortæller Søren Mikkelsen, der næsten har været med fra start og er en af grundene til, at ungdomsafdelingen i OK Melfar igennem de sidste 10 år har udviklet sig til, hvad den er i dag; et socialt fællesskab for børn og unge.

For Søren Mikkelsen er det vigtigt, at træningen kan rumme alle aldre og ambitionsniveauer, og at der er noget at komme efter, udover træningen.

”Der skal være plads til dem, der kun har lyst til at komme til træning en gang om ugen, og egentlig mest kommer for at snakke med deres venner, men der skal også være plads til dem, der gerne vil se, hvor langt de kan komme, og som gerne vil være bedst muligt,” forklarer Søren Mikkelsen, der har overblikket, men får hjælp af både erfarne og yngre trænere til at lave oplægget til træningerne.

Der er tid og mulighed for at hygge sammen med lidt mad efter træning, selvom klubben ikke har et klubhus at mødes i.
Foto: Søren Mikkelsen

Kreative tekniske træninger

Der er en del bynære skove i området ved Middelfart, men som mange andre af de fynske skove er de ejet af private skovejere, der ikke er meget for at give adgang til orienteringsklubben. Et af de større områder, på halvøen Hindsgavl, syd for centrum, er også blevet udlagt til dyrepark, hvor det kun er tilladt at færdes på stier og veje af hensyn til de hjorte og dådyr, der går i indhegningen.

”Vi har formået at fastholde mange teenageløbere, både herrer og damer, på trods af at vi ikke har de mest udfordrende terræner. Vi skal være kreative, når vi laver træninger, og jeg tror, det er lykkedes, netop fordi vi har reageret på de begrænsninger, vi har, og har taget udfordringen op,” fortæller Søren Mikkelsen, der selvfølgelig ikke har været alene om at løfte opgaven.

Klubben har været gode til at trække de ældste løbere i ungdomsgruppen med ind i trænerteamet, og der er på den måde skabt en fødekæde af trænere, der sikrer et stabilt setup, der er holdbart på den lange bane. Lige nu er der udover tre ældre trænere, tre unge trænere under 21 år.

”Det er rigtigt godt, at vi har nogle unge trænere, for de er lidt mere på niveau med børnene og de unge, og det gør, at løberne har nogen at spejle sig i,” forklarer den 45-årige træner.

Ungdomstræning i OK Melfar ligger fast om mandagen fra kl. 17.00-18.30, fra påske til efterårsferien. De sidste par år, har der også været træning inden for i hal om vinteren, når covid-19 har tilladt det.

Der er rig mulighed for at komme på tur, som ungdomsløber i OK Melfar. Her er to unge med på klubtur til Höst Open på Bornholm.
Foto: Søren Mikkelsen

En fast form og troen på den

Når klokken bliver fem, mødes den ca. 20 løbere store gruppe et sted i Middelfart og omegn. Mødestedet skifter hver gang. Der bliver både løbet i skoven og i byen, og for de ældste, der løber svære baner, er der altid et moment på træningen.

”Vi starter med en fælles instruktion til træningen, og så deler vi dem op i to grupper, der varmer op hver for sig. De mindste laver lege med indslag af o-tekniske øvelser, mens de ældste varmer lidt mere fysisk op. Når alle er varme og klar, bliver der løbet forskellige baner, fra begynderbaner til svære, med indslag af momenter som korridor, labyrint eller linjeløb, ” fortæller Søren Mikkelsen om træningens opbygning.

Det er ikke mange klubber, der kan prale af at have haft et stabilt og gennemgående tilbud for børn og unge i hele 15 år, men Søren mener alligevel, at den kontinuitet og sammenhæng, de har skabt i Melfar, er værd at gå efter, også selvom man starter noget nyt op.

”Det er vigtigt, at der er en rød tråd, i det man gør, og når man starter et tilbud for unge op, skal man være tålmodig og tro på det. Det er også vigtigt at have mange trænere, så alle bliver set, og så man er mange til at fordele opgaverne imellem sig. På den måde sikrer man, at den enkelte ikke brænder ud, og så er der større sandsynlighed for, at tilbuddet kan køre videre,” forklarer Søren, da han bliver spurgt, om han har nogle gode råd til andre klubber, der ikke har en lige så konstant tilslutning af unge.

I Melfar, har de også fundet en rød tråd i deres årshjul, hvor ’legendariske’ træninger, der kommer tilbage hvert år, er blevet et tilløbsstykke, der også er med til at skabe en god stemning og understøtte det sociale i løbergruppen.

Sidste træning før sommerferien hedder ’Kampen om kraniet’, og her skal hold af forældre og børn dyste i quizbaner og fidusløb, hvor det ikke gælder om at samle flest point, men komme tættest på et hemmeligt pointtal. Til træningen ’Guldjagt’ er der dømt ’røvere og politi’, og samarbejde er afgørende, og til ’Pandekageløb’, samle ingredienser og redskaber til at bage pandekager over bål.

Kreativ banelægning, et stabilt trænerteam og sjove træninger løberne kender og elsker, er altså opskriften på succes for klubben ved Lillebælt, der er lykkedes med meget, på trods af at de ikke har adgang til spændende terræner eller et klubhus at mødes i.

Det er ikke kun orienteringsløb, ungdomsafdelingen mødes om. Her er de ude og klatre som teambuilding, en oplevelse de vandt i en konkurrence. Foto: Søren Mikkelsen

Stafetten gives videre

Søren Mikkelsen og bestyrelsen i Melfar OK er nysgerrige på, hvordan andre klubber har fået gang i et tilbud til den cyklende del af o-sporten, og han sender derfor stafetten videre til OK Øst Birkerød, der har haft MTBO-aktiviteter i flere år. Og som noget ganske særligt får Søren og OK Melfar lov til at sende stafetten videre til to klubber, for de vil også gerne høre, hvordan det er gået i OK Syd, der er i gang med at starte MTBO-træning op helt fra bunden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s