Elite Medier WOC2022

VM – festen står for døren – et sidste kig i maskinrummet!

Når disse linjer skrives, er det efterhånden en måneds tid siden, at det ved en reception i Fredericia blev markeret, at der var 100 dage til, VM starter i Trekantsområdet. Det betyder selvfølgelig, at alle vi, som glæder os til en helt særlig folkefest, pludselig kan begynde at se stævnet nærme sig.

Af Helge Lang Pedersen

Arrangørerne træner målbevidst frem mod VM

Den forrige beretning om forberedelserne til VM fra slutningen af oktober blev skrevet lige efter at arrangørerne af VM havde afviklet 2 WRE-løb fuldstændigt efter samme koncept som VM-disciplinerne Sprint og Knock Out Sprint.

Midt i maj går det løs én gang til med et fuldt setup for de samme to discipliner, når VM-arrangørerne afholder åbne VM-testløb. Denne gang i Ribe og Esbjerg. Såvel Euromeeting i 2018, WRE-løbene i oktober som testløbsweekenden midt i maj er hver for sig mere komplicerede at arrangere end en normal DM-weekend – og efter testløbsweekenden er der så 6 uger til selve VM, hvor alt er i en helt anden størrelsesorden. Så deltagerne er ikke de eneste, som træner målbevidst frem mod VM.

Orienteringsidrætten er blevet en publikumsmagnet

Da det er første VM med fri adgang for tilskuere siden 2019 og da sprintkonkurrencer er kendte for at levere tætte og medrivende opgør, ventes tusindvis af tilskuere på lægterne på de tre konkurrencedage. Med placeringen centralt i landet og finalerne liggende sidst på eftermiddagen og først på aftenen, vil selv arbejdsramte o-løbere kunne nå frem og overvære begivenhederne på de tre konkurrencedage, så der vil komme rigtigt mange tilskuere ud over deltagerne fra de fine publikumsløb.

Orientering er efterhånden blevet anerkendt som en særdeles seværdig idræt. Sprintstafetten og Knock Out Sprinten har spektakulære løber-mod-løber-dueller og i den afsluttende individuelle sprint starter de bedste løbere fra kvalifikationsløbene sidst, så man kan forvente stadig bedre tider i mål, indtil den endelige vinder er fundet. Samtidig kan løbere fra langt flere lande gøre sig gældende i sprint end i de klassiske skovdistancer, hvilket tilsvarende øger interessen for at følge konkurrencerne.

Så ud over publikum på arenaerne, ventes et sekscifret antal seere at følge VM via TV-skærmen i de lande, som vælger at sende VM live på deres officielle kanaler, samt på IOFs Live Center, der gennem årene er blevet et sandt tilløbsstykke for o-løbere i lande, som ikke har valgt at sende VM-løbene på nationalt TV.

Professionelt TV-produktionsselskab

Alle disse seere forventer naturligvis en professionel TV-produktion. Og det var netop omkring TV-produktionen, at beretningen sluttede i oktober-udgaven af fortællingen fra VM. Så hvad er mere naturligt end at tage tråden op her og fortælle, hvad arrangørerne gør for at sikre så seværdige TV-udsendelser som muligt. TV-udsendelser, som selvfølgelig også vises på storskærm på arenaerne, så man får den fulde oplevelse af, hvad der sker, når deltagerne er ude på banerne.

I de senere år er de fleste VM’er og World Cup-løb blevet produceret af det tjekkiske produktionsselskab GEARBOX Productions med den karismatiske producer Karel Jonak i spidsen. Som arrangør er første opgave derfor at finde egnede pladser nær arenaerne med plads til to 12 meter lange produktionslastvogne og en tredje vogn med satellit-upload-udstyret, så produktionen kan uploades direkte via satellit efterhånden som udsendelsen produceres.

Dernæst kommer samarbejdet med banelæggerne om at finde de bedste kameraplaceringer. Ved o-løb anvendes en kombination af stationære kameraer og ”runnere”, der følger løberne med mobile kameraer og droner, hvor det er tilladt, som kan følge deltagerne fra oven.

For de stationære kameraer har arrangørerne endnu en aktivitet – at sikre, at det, de viser, er i værtsbyernes interesse. Banelæggerne har udvalgt egnede TV-stræk, men hvis baggrunden er et grimt graffitimaleri, et faldefærdigt hus eller en forladt affaldscontainer, så understøtter det ikke rigtigt fortællingen om de velrestaurerede og moderne danske byer med verdensberømt design, som potentielt skal tiltrække turister i de kommende år. Og endelig har arrangørerne en interesse i at finde steder, hvor sponsorernes logoer diskret kan indplaceres. 

Forskellige discipliner – forskellige produktioner

I de tre løbsformater er det forskellige ting, der lægges vægt på i TV-produktionen. Ved stafetten skal kameraerne være placeret, så man kan få en fornemmelse af stillingen ved kameraposten og helst også få nærbilleder af atleternes ansigter. For den individuelle sprint, som afvikles i Vejle ved VM, har IOF i deres manual for TV-produktion beskrevet, at man anvender ”post-til-post”-princippet – det vil sige at man placerer en serie af kameraer, så man kan følge deltagerne fra de forlader en post til de stempler den næste. Posten før TV-strækket skal have radio, så kamerafolk og kommentatorer er forberedt på, hvad der kommer og TV-strækket afsluttes ligeledes ved en radiopost, således at seerne kan se stemplingen og se tiden standse og vise deltagerens placering og tid efter de førende.

Netop behovet for at etablere samtidighed mellem kameravisningen og stop af tiden ved stempling, skaber grund for den næste arrangøropgave: Kabeltræk. Den eneste måde at sikre fuld samtidighed er at kamera og radio er sluttet til et kabelbaseret net. Kablerne skal typisk sættes op på tværs af trafikerede veje i løbsområdet, så der er behov for at være kreativ i planlægningen af kabeltrækket.

TV-visning af Knock Out Sprint er en disciplin for sig selv. I kvartfinale, semifinale og finale, starter 6 deltagere samtidig. De har muligvis gaflinger, det ved de ikke på forhånd. Men de ved, at man kun kommer videre fra kvartfinalen, hvis man er blandt de tre første i mål i heatet. Og de ved, at de kun kommer videre fra semifinalen, hvis de er blandt de to første i mål i heatet. Det er altså den ultimative løber-mod-løber-duel. Der afholdes tre semifinaler og én finale for henholdsvis herreklassen og dameklassen og hver af disse 8 heats afvikles, uden der sker noget andet samtidig. Løberne er ofte sammen i størstedelen af de 6-8 minutter, som heatet varer, så opgaven for TV-produktionsteamet er at skabe en kombination af kameradækning, så man kan følge deltagerne stort set hele vejen rundt på deres respektive baner. Samtidig med at der kan være tilskuere og borgere på veje og stræder.

Kombinationen af planlægning og en rutineret producer skulle gerne give TV-seerne næsten samme intense oplevelse, som hvis man var der selv på de tre arenaer.

Fair play

Et andet område, som giver anledning til en helt særlig arbejdsindsats for arrangørerne, er bestræbelserne for at sikre fair konkurrence. Det betyder, at selvom løbene foregår i bykernerne i de tre byer, hvor der er butikker, fodgængere og udeservering, så skal deltagerne sikres ens vilkår. Og det skal sikres, at deltagere eller fodgængere ikke kommer galt af sted, når en deltager kommer om et hjørne med 20 km/h.

Så ud over at løbsområdet lukkes for trafik, og P-pladserne i løbsområdet inden da så vidt muligt skal være tømt for biler, så har arrangørerne langt over 100 vagter placeret i løbsområdet for at kunne advare fodgængere eller deltagere, som faretruende nærmer sig hinanden fra hver side af et gadehjørne. For slet ikke at tale om hvordan man garderer sig imod, at en port, som skal være åben, pludselig er lukket – eller omvendt.

Trekantområdet er klar!

Alle opgaverne til trods, så skal både arrangørerne og Trekantsområdet nok være klar til at tage imod de mange gæster i sidste uge af juni. Ud over konkurrencer og publikumsløb, har området enestående gastronomi og store turistoplevelser at byde på. Bestil din brovandring på toppen af den gamle Lillebæltsbro i god tid og vælg en af hverdagene til familieturen til Legoland eller besøget på Trapholt-museet i Kolding. Der kan blive rift om pladserne.

Er du den sande sportsentusiast, så kombinerer du VM-dagene med de umiddelbart efterfølgende oplevelser, når Tour de France-feltet kører over Storebæltsbroen og den 1. juli har start i Vejle på sidste etape i Danmark, før arrangementet fortsætter hjem til de franske bjergveje.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s