Børn og unge Inspiration Klubstafetten

Silkeborg OK har fundet opskriften på familievenlig træning for de mindste

Stafetten er sendt videre fra MTB-O klubben Navet, og Silkeborg OK har grebet den for at svare på, hvorfor de er så gode til at rekruttere børn og unge. Det er ikke et spørgsmål om markedsføringskroner, skoleprojekter og konkurrencetræning, men om at tilpasse sporten til de helt små og deres familier. Børnetræner i SOK, Gry Rosenkilde Christensen, deler opskriften, der får 75 børn under 12 år i skoven hver tirsdag i sommerhalvåret.

Af Camilla Bevensee

”Jeg tror, det er lykkedes os at skabe nogle rammer for familierne, der gør, at rigtigt mange synes, det er sjovt at komme. Og når der er mange til minitræning, og de fleste af dem så rykker op til børnetræning, så er der en naturlig fødekæde, der gør, at vi forhåbentligt bliver ved med at have mange børn og unge til træning,” fortæller Gry Rosenkilde Christensen, der sammen med sine gamle orienteringsløbskammerater Signe Søes og Mikkel Lund, var med til at starte et nyt børnehold for de 8 til 12-årige i Silkeborg OK, i sommeren 2020.

”Vi oplevede, at skridtet børnene skulle tage fra minitræningen, hvor de havde leget og haft det sjovt omkring klubhuset, til at løbe reelle orienteringsbaner fra et nyt sted hver gang til ungdomstræning, var alt for stort,” fortæller Gry, der også var med til at overtage den dengang næsten nyopstartede minitræning tilbage i 2016, da hendes egne børn var små.

I Silkeborg OK foregår mini-, børne- og ungdomstræningen om tirsdagen, hele året for dem over 12 år, der går til ungdomstræning, og mellem påskeferien og efterårsferien for dem under 12 år, der går til mini- og børnetræning. Er man under 8 år, går man til minitræning, hvor gruppen er delt yderligere ind i en børnehavegruppe og en skolegruppe, med en deltagerbegrænsning på 25 børn i hver af grupperne.

”Det er jo et levn fra coronatiden, hvor der var begrænsninger på, hvor mange man måtte mødes, men jeg ved, at de i minigruppen har tænkt sig at holde fast i begrænsningen, da den sikrer, at trænerne kan holde kvaliteten i det, de laver, og at de kan holde styr på alle børnene,” siger Gry, der også forklarer, at begrænsningerne på træningerne gjorde, at der opstod de ”berygtede” ventelister til træningen for de mindste.

For ja, der er ventelister til at være med til orienteringsløb i Silkeborg OK, og selvom det er delvist udsprunget af corona, må de gøre noget rigtigt i Søhøjlandet, når det er lykkedes at få så mange børn og deres forældre med ud i skoven.

Der har været op mod 50 børn under 12 år i skoven hver tirsdag hele sommersæsonen hos SIlkeborg OK sidste år.
Foto: Gry Rosenkilde Christensen

Det handler om at have tilbud til hele familien på menuen

Og det er nemlig et vigtigt aspekt af konceptet, at forældrene også bliver aktiveret, enten sammen med børnene, når de går til minitræning, eller selv, når børnene rykker op til børnetræning. Her skal børnene vænne sig til at være til træningen uden deres forældre, og derfor er der i tilknytning til starten på børnetræningen, som har samme udgangspunkt som ungdomstræningen for de 12 til 20-årige, også et tilbud for de voksne, som en helt fjerde træner står for.

”Det har hele tiden været vores tanke, at vi skulle have hele familier med, og med børnetræningstiltaget er der skabt en god bro imellem de mindste og ungdomstræningen. Det betyder også, at forældrene kan udvikle sig sammen med børnene og ikke skal starte med at komme til en træning, hvor der bliver snakket vejvalg og trænet svære tekniske momenter, men kan starte med at lære farverne på kortet at kende sammen med børnene,” fortæller Gry, der også fremhæver, at de i minigruppen opfordrer til, at familierne pakker noget mad, så aftensmaden kan klares direkte efter træningen sammen med de andre familier.

”Vi har taget udgangspunkt i, at vi selv er travle børnefamilier og ved, hvordan alt det praktiske skal gå op i en højere enhed for at få hverdagen til at hænge sammen. Når forældrene har mulighed for at få ordnet aftensmaden i klubhuset, kan de køre direkte hjem bagefter og putte børnene, der er trætte efter en masse leg i skoven,” forklarer Gry.

Det er også efter træningen, at børn og forældre først for alvor får mulighed for at lære hinanden at kende, og derfor er det sociale, der opstår over madpakkerne, noget af det vigtigste bag succesen med mini- og børnetræningen i ’Danmarks Outdoor Hovedstad’.

”Jeg tror, at vi er lykkedes os at finde en god rytme, der passer ind i børnefamiliernes hverdag. Og så er én ting jo, hvad træningen går ud på, hvor længe den varer, og hvor den er henne, men den tid bagefter, hvor forældrene kan sidde og snakke over noget spisning, og børnene render rundt og leger på egen hånd, det tror jeg har gjort, at mange har syntes, at det er fedt at komme og derfor også kommer igen,” fortæller Gry.

Silkeborg OK holder kontakten til børnefamilierne ved lige henover vinteren, ved målrettede aktiviteter på udvalgte lørdage.
Foto: Gry Rosenkilde Christensen

Et stærkt team er en vigtig ingrediens

Efter mange år som træner for de helt mindste, var et afgørende punkt for Gry at finde nogen til at afløse hende og de andre minitrænere, da de stod foran at skulle sætte det nye tilbud for børn mellem 8 og 12 år i søen.

Det var heldigvis ikke et problem hun lå vågen over, da en fødekæde af forældre og nytilflyttede stod klar til at tage over.

”Jeg synes, det er virkelig fedt, at der er så mange af forældrene, der ikke selv har løbet orienteringsløb, der er klar til at tage over og være trænere for minierne,” fortæller Gry, der mener, at den tilknytning, de nye forældre har fået til klubben og de andre forældre igennem minitræningen, gør, at de gerne vil bidrage, der hvor de kan.

Det første råd Gry vil give videre til andre klubber, der skal starte nye tilbud for børn op, er da også at have styr på en gruppe af forældre, der brænder for at lave noget for de små.

”Man skal for det første være mindst fire forældre, der går sammen og siger, at det her vil vi gerne skabe. Fire er den nedre grænse, for hvor mange der skal til, for at man kan afløse hinanden, så det ikke bliver noget man kører sur i,” fortæller den tidligere OK Pan-løber, der de sidste par år har undervist på orienteringslinjen på Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole.

Derefter lyder rådet fra Silkeborg, at det ikke så meget handler om at proppe orienteringsløb, med alle de mange regler og mærkelige ord, ned i halsen på børnefamilierne, men at lave aktiviteter i skoven, der er tilpasset dem og deres hverdag, og hvor det sociale er det vigtigste.

”Der kan hurtigt opstå en opfattelse af, at når man går til orienteringsløb, så skal man løbe mellem posterne og have et kort i hånden, men jeg tror, at hvis trænerne lægger op til, at man er med, så meget barnet har lyst til, og selvfølgelig skal man motivere dem mest muligt til det, men det er også okay, hvis de nogle gange også bare vil samle blade eller løbe rundt med pinde og lege krig med nogle af de andre børn,” forklarer Gry og fortsætter,

”Ellers har vi heller ikke en jordisk chance for at konkurrere med fodbold og svømning, og andre holdsport, der også tilbyder social leg for børn helt ned i børnehavealderen.”

Og konkurrencedygtige er klubben i hvert fald inden for orienteringssporten, med en tilvækst på hele 26 nye medlemmer under 10 år i 2021.

Erfaringen i Silkeborg er, at forældre til børnene til mini- og børnetræning gerne vil bidrage, selvom de ikke selv er orienteringsløbere.
Foto: Gry Rosenkilde Christensen

Stafetten gives videre

Inden Gry får lov at fortsætte sin hjemmearbejdsdag, skal stafetten gives videre, og her har Gry snakket med de andre trænere i ungdomsafdelingen. De er kommet frem til, at de gerne vil høre mere om ungdomsarbejdet i OK Melfar, hvor de har en stor gruppe ungdomsløbere, på trods af at de ikke har et klubhus at være i, og en meget begrænset adgang til skovene tæt på Middelfart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s