Kort WOC2022

Forstå den nye sprintnorm

Efter at have arbejdet på en ny sprintnorm i to år udgav IOFs kortkommission ’ISSprOM 2019’ i 2019, og i januar 2022 udkom der en opdateret norm, ’ISSprOM 2019-2’. Men hvorfor var det nødvendigt at lave en ny sprintnorm, og hvad har ændret sig? Landstræner Jeppe Ruud forsøger her at give et overblik over de vigtigste ting, du skal vide om den nye sprintnorm.

Af Jeppe Ruud

Hovedårsagen til at udvikle en ny sprintnorm ISSprOM 2019 kan nok deles i to. Den første del handlede om at forbinde den nye skovnorm ISOM 2017-2 med sprintnormen, så symboler i størst mulig grad gik igen på både skov- og sprintnorm. Den næste del handlede om, at sprintdistancen og kravet til kortene har udviklet sig siden starten af 00’erne. Dermed var det simpelthen også et spørgsmål om en modernisering, sammen med behovet for at tilføje nye muligheder for korttegnere, så de kan tegne et bymiljø bedre og tydeligere for løberen.

Forstå forskellen

Der er lavet ændringer til stort set alle symboler, men jeg vil prøve at koge det ned til de vigtigste:

  • Det er nu kun muligt at tegne i 1:4000, hvor det tidligere også var muligt at benytte 1:5000. Hvem ved, måske bliver 1:3000 det næste trin i udviklingen.
  • Tidligere adskilte man urbane og non-urbane signaturer, den forskel er nu helt fjernet, og der er kun én type signaturer.
  • Tæthed 4 (421, ISOM 2007-2), blev fjernet i ISSprOM 2019, men er netop genopstået i ISSprOM 2019-2.
Kilde: International Specification for Sprint Orienteering Maps (ISSprOM 2019-2)
  • Med den nye signatur 501.2 er det nemmere at vise, når steder kan passeres i to forskellige plan. Der er stadig mange udfordringer ved at kortlægge i to plan, da der i mange tilfælde skal gås på kompromis uanset hvad, men det er nu nemmere for løbere at se, hvor på kortet man kan løbe både oppe og nede. Derudover er tunnelindgangssignaturen 501.1 blevet opdateret til små trekanter, der repræsenterer indgang.
Kilde: International Specification for Sprint Orienteering Maps (ISSprOM 2019-2)
  • En passabel mur, der før var lysegrå, har nu samme symbol som stendige kendt fra ISOM 2017-2. Signaturen kan nu også repræsentere, at der kun er fald til den ene side, ved at prikken halveres og benyttes som en form for hældningsstreg.
Kilde: International Specification for Sprint Orienteering Maps (ISSprOM 2019)

Er det så til det bedre?

Som træner er min primære opgave ikke at vurdere om ændringerne er gode eller dårlige, men at forstå og videreformidle til løberne, så de står bedst forberedt til konkurrencer, hvor normen benyttes. Jeg konverterer f.eks. alle kort, vi benytter til træninger fra ISOM 2007 til ISSprOM 2019 – og nu ISSprOM 2019-2 for, at vi er bedst muligt forberedte. På samme måde, når jeg tegner nye sprintkort, forsøger jeg at imitere VM-korttegnerens tegnestil så tæt som muligt.

Hvis jeg alligevel skal vurdere den nye norm, synes jeg, at stort set alle ændringer er til det bedre.

Vi har dog ikke set tunnelindgangssignaturen 501.1 i brug endnu, så det bliver spændende at se, hvordan opfattelsen af den bliver.

Derudover er den nyeste opdatering af kortnormen udkommet sent i januar, og vi har endnu ikke et overblik over, om den vil blive brugt i World Cups og til VM, men vi håber, at der snart kommer en udmelding.

Uanset normen, er det altid løberens ansvar i sidste ende at kende reglerne og overholde dem.

Historien bag

Den ”gamle” sprintnorm hedder ISSOM 2007, og IOFs Kortkommissions arbejde med at udforme en kortnorm til sprintkonkurrencer startede i 2001, da det blev vedtaget, at sprintdistancen skulle være en del af VM-programmet. De følgende år blev forskellige udkast af normen afprøvet og sendt i høring blandt løbere, trænere og korttegnere. I slutningen af 2006 blev ISSOM 2007 vedtaget som den første norm for sprint. Før ISSOM 2007 har der været afholdt mange sprint eller parkorienteringsløb, men uden at der fandtes en officiel fælles norm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s