Landshold Portræt

”Jeg vil løbe knock-out-sprint”

Med kun fire måneder til VM er hverdagen fyldt op af intervaller, korttegning, styrketræning, fysioterapi og mere til for de danske landsholdsløbere. Én af dem er Caroline Gjøtterup, der oprindeligt ikke havde udset sig VM på hjemmebane som det store mål, da det skulle være løbet af stablen i 2020. Men på to år kan mange ting nå at ændre sig, og hun træner nu benhårdt efter at få lov til at repræsentere Danmark til sommer.

Tekst og foto af Iben Valery

De brede trappetrin, der leder op til taget af Frederiksbjerg Skole i det sydlige Aarhus, er blanke og glatte efter januarregnen. Caroline Gjøtterup tager alligevel turen til toppen i løb med lange og kontrollerede skridt, og så ned igen ad en anden trappe, vindeltrappen, der kræver kortere og hurtigere skridt.

Ved første øjekast ligner hun ikke en, der ved, hvor hun skal hen med de mange retningsskift rundt om hjørner og op og ned ad trapper – men efter at have boet i området i snart otte år og med en titel som orienteringsløber, ved hun præcis, hvor hun er. Der er en mening med galskaben.

Caroline er i gang med at forberede sig til VM i sprintorientering, og hun bruger skolen og legepladsen omkring til at hoppe over ting, dreje skarpt om hjørner og løbe hurtigt på trapper. Det gør hun hver mandag eftermiddag som en afslutning på sin rolige løbetur, og det er alt sammen noget, der skal forøge hendes chancer til sprint-VM til sommer.

Styr på teknikken

Tilbage i januar, da landsholdet gennemførte sprinttekniktest, var Caroline den eneste løber, der fik alle rigtige under testene i afstandsbedømmelse, korthusk og finorientering – og den viden er god at have med, når man skal præstere.

”Det er fedt, når man kan stole på, at man godt kan. Det har åbnet mine øjne for, at man først og fremmest skal lytte til sig selv,” fortæller hun om sin tekniske kunnen.

Resultaterne fra den tekniske test, som trænerne har udviklet, kan bruges som retningslinje for træningen, og hun er meget bevidst om, at der ikke er ét facit. Så selvom hun præsterede godt til tekniktesten, kan man aldrig hvile på laurbærrene. Der er altid områder, der kan forbedres, og meget af den træning, hvor løberne finpudser deres færdigheder, gennemfører de selv. Hun er stadig i gang med at finde ud af, hvilke tekniske metoder, der fungerer for hende, og i skrivende stund er der især to momenter, hun har planer om at træne i foråret.

”Jeg synes, det er sjovt med træninger, hvor momenterne er delt meget op, og jeg vil gerne blive bedre til korthusk og til at vurdere det bedste vejvalg. Jeg har fx svært ved at vurdere, hvad der er bedst, når jeg ser et ’S-vejvalg’,” fortæller Caroline, der har arbejdet med sine færdigheder inden for sprint siden årsskiftet.

Næste skridt bliver at koble delelementerne sammen og vide præcis, hvornår hun skal benytte sig af de forskellige færdigheder, når hun løber en konkurrence.

Som en del af den tekniske forberedelse har Caroline også meldt sig til at tegne kort over Fredericia, som er den by knock-out-sprinten foregår i. Det gør hun ud fra luftfotos og Google Streetview, og det er en mulighed for at lære byen at kende ned til mindste detalje.

Knock-out-sprint er målet

Ligesom mange af de andre landsholdsløbere deltog Caroline også i en fysisk test i september, hvor atleternes gentagende maksimale præstation blev målt. Testen er en simulation af knock-out-sprint, og resultaterne viste, at løberne ikke blev langsommere efter at have præsteret maksimalt flere gange i træk. Dén viden er god at have, når man står på startstregen til en knock-out-sprint, som hun gjorde til World Ranking Event (WRE) i oktober i Billund.

”Da vi så løb WRE i efteråret, vidste jeg, at jeg fysisk godt kunne, selvom jeg var træt i hovedet. Det gjorde i hvert fald en forskel for mig,” fortæller Caroline, som klarede sig godt til WRE-løbet i Billund og nåede semifinalen som én ud af tre danske dameløbere.

”Hvis det ikke er tydeligt, så satser jeg på knock-out-sprinten til VM,” griner hun, for det afspejler sig i meget af hendes træning – også i dele af den, som ikke nødvendigvis er indlysende for enhver.

”Jeg har altid løbet langture, og det gør jeg endnu mere nu på helt op til to timer,” fortæller Caroline.

De lange rolige ture i skoven er næsten så langt væk fra den korte sprintdistance, som man kan forestille sig – og så alligevel ikke. Knock-out-sprinten kræver nemlig udholdenhed. De løbere, der skal løbe knock-out-sprint, kan risikere at løbe fire sprint-konkurrencer på én dag: kvalifikation, kvartfinale, semifinale og finale, og med opvarmning og afjog kan det komme op på rigtig mange kilometer og aktive minutter.

”Man har ret kort hvile imellem, så der giver det bare god mening at vænne kroppen til at holde sig i gang længe,” forklarer hun.

VM er tættere på end nogensinde, men på landsholdet er der hård konkurrence og højt niveau, og samtidig er det umuligt at spå om skader og andre uforudsigelige ting, der kan sætte en stopper for den målrettede træning – men det er en del af gamet:

”Jeg prøver at have is i maven og prøver at være tålmodig. Det er først om noget tid, der skal komme gevinst.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s