Elite Landshold

Bliv klogere på Brain Endurance Training

Frem mod VM i Tjekkiet har landsholdet implementeret en ny træningsform. I træningsprogrammet, som har skulle toppe formen mod VM, har de inkluderet et nyt træningsværktøj, Brain Endurance Training (BET). Konceptet omkring BET kommer fra tidsaktuel forskning, og landsholdet har fra det udgangspunkt udviklet en specifik træningsmetode tilpasset orientering. Alt dette er foregået i samarbejde med Team Danmark. Projektet er styret af tidligere landsholdstræner Kenneth Buch, som er blevet midlertidigt ansat ved Aarhus Universitet (med midler fra Team Danmarks forskningsfond) for også at kunne forske i effekten af BET i orientering.

Tekst Kenneth Buch og foto Jeppe Ruud

Da omstændigheder omkring coronapandemien ramte international orientering i 2020 og udsatte alle internationale stævner, blev landsholdet i stedet optaget af at udnytte denne tid til at se på alternative projekter, som man normalt ikke får tid til. Igennem flere år har der været en dialog med Team Danmark omkring BET og et muligt potentiale i denne træningsform. Sammen med Richard Thomas fra Team Danmark bestemte landsholdstrænerne sig at teste denne træningsform i efteråret 2020. Erfaringerne med dette projekt virkede så lovende, at dette gav ambitioner om et større projekt frem mod VM i Tjekkiet i 2021. Team Danmark ønskede at støtte projektet økonomisk, hvis et BET-projekt kunne gennemføres som forskning. Fra 1. februar og 8 måneder frem er Kenneth Buch så blevet ansat til at varetage projektet.

BET-øvelserne skulle laves umiddelbart efter en intensiv træning.

Hvad betyder BET

Brain Endurance Training er en træningsform, hvor udholdenhedstræning og kognitiv træning (hjernetræning) kombineres (deraf navnet), med henblik på at opnå en ekstra fysisk og mental træningseffekt. Tidligere forskning har vist lovende resultater i udholdenhedssport ved brug af standardiseret kognitive træningsprogrammer i kombination med hård fysisk træning. Det unikke og nyskabende med dette projekt er, at vi har gjort den kognitive træning sportsspecifik. Så i stedet for at lave almindelig hjernetræning har vi udviklet et computerprogram, hvor løberne i stedet skal løse krævende vejvalgsopgaver (størstedelen fra tjekkisk terræn). Ved at gøre hjernetræningen specifik for sporten, håber vi, udover hvad tidligere forskning har vist at kunne se fremgange i form af forbedret o-teknik samt en specifik forberedelse til terrænet i Tjekkiet. Dette, sammen med at vi måler på topatleter, gør vores projekt unikt og interessant i forskningssammenhæng. Komponenterne i denne form for BET er i sig selv ikke nyskabende, men det er sammensætningen og systematiseringen sammenlignet med tidligere forskning og erfaring fra vores sport, som giver forventninger, og som er blevet tungen på vægtskålen for at gennemføre projektet.

BET-projektet er foregået over 6 uger frem mod VM. I løbet af de 6 uger har løberne i forbindelse med 18 allerede planlagte intensive træningspas koblet 20 minutter af den sportsspecifikke hjernetræning på. På den måde får de gennemført 18 BET-pas.

Et pas foregår på den måde, at løberen gennemfører et fysisk træningspas – for eksempel et intervalpas – for hurtigst muligt herefter på en tablet at gennemføre 20 minutter med vejvalgsopgaver. Computerprogrammet, som bruges, er udviklet i samarbejde med Jan Kocbach kendt fra Worldofo.com, og løberne har selv været med til at lave opgaverne. Hoveddelen af opgaverne er fra tjekkisk terræn, hvilket også gør selve produktionen af opgaverne til en del af forberedelsen mod VM.

På VM-træningslejren i juni var der mange af landholdsløberne, der brugte BET som en del af deres træning. Her løser landsholdsløbere BET-opgaver efter at have løbet en sprint. Foto: Iben Valery

Hvad er formålet?

Med projektet håber man, som før skrevet, at se en fremgang på flere forskellige områder. For det første at løberne præsterer bedre fysisk, ved at de opnår en evne til at presse sig hårdere (oplever at ting opleves mindre hårdt). For det andet håber vi at se, at løberne i den sidste del af banen klarer at bevare overblikket og tage gode valg, dette også i sammenhæng med det første punkt. Disse to udviklingspunkter er vist i tidligere forskning, dog primært på motionister.

Endelig håber vi at se en todelt forbedring i o-teknikken. Dette ved at løberne på et generelt plan forbedrer teknikken omkring evnen til at tage gode vejvalg og specifikt i tjekkisk terræn. Det skal i denne sammenhæng også siges, at vi ser på BET som noget, der skal give nogle marginaler og skal komplementere den træning, løberne allerede udfører. Vi forventer ikke, at det revolutionerer løbernes evner, men at de oplever, at de får et lille nyt træningsværktøj, som skal sættes ind i helheden.

Team Danmark håber at se, at BET kan fungere i orientering og forhåbentlig, at de kan overføre metoden til andre sporter. Hvis erfaringerne fra dette projekt er gode, vil dette kunne indgå i landsholdets videre arbejde og specielt med tanke på WOC i 2022, kan BET blive et godt værktøj.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s