Landshold MTBO Portræt

Verdensmester på trods

Hvor der er vilje, er der en vej. Det beviste Camilla Søgaard, da hun i midten af juni kørte sig hele vejen til toppen og vandt guld på langdistancen til VM i mountainbikeorientering. På trods af dårlige forberedelser og en hård start på mesterskabet fandt hun viljen til at fortsætte. Magasinet Orientering har mødt den nyslåede, faktisk dobbelte verdensmester til en snak om disciplin, jobs, forberedelser og om at blive ved med at tro på, at det kan lykkes.

Af Camilla Bevensee

En tyktflydende varmedis ligger over de næsten modne kornmarker, der omkranser et moderne rækkehusområde i Egå små 10 km nord for Aarhus. På postkassen foran et af de fladtagede hjem, står der ’Søgaard’ med små bogstaver, og det er her den 29-årige MTBO-rytter byder indenfor til en snak.

”Vi er ikke kommet fuldstændig på plads endnu med alle mine ting, men næsten,” fortæller Camilla Søgaard, da vi er kommet væk fra den trykkende sommerhede og indenfor i rækkehuset, der er hendes kærestes, og som hun flyttede ind i i starten af året.

Der står en cykel i hjørnet sammen med et stativ, der skal hænges op, og spisebordet er næsten ikke til at se under bunken af kort, der er spredt ud på det. Det er godt to uger siden, at Camilla kom hjem fra Finland og VM i MTBO, hvor hun kørte fem løb på seks dage og kunne pakke to fjerdepladser og to guldmedaljer ned i kufferten og tage med hjem. Det sidste resultat, på mesterskabets første distance, massestarten, lader hun ligge i en finsk mose et sted, for det var ikke et, hun var tilfreds med.

”Det var noget hø. Jeg fik et ’blackout’ og tænkte, at det her stykke med grøn skov på et af strækkene så rigtig fint ud. Og det var det bare overhovedet ikke. Jeg tror, jeg smed 10 minutter og kæmpede med at hive min cykel igennem det her tætte krat. Det var så dumt,” fortæller Camilla Søgaard, der endte som nummer 28 på massestarten.

Rytterne fik udleveret mindst to kort på hver distance til VM i Finland, så det var noget af et kartotek Camila kunne vise frem hjemme ved spisebordet i Egå.

Det var ikke den start på det længeventede mesterskab, den forsvarende sølvmedaljør på massestart havde håbet på, og selvtilliden og forhåbningerne for resten af ugen led et lille – men heldigvis midlertidigt – knæk.

”Efter massestarten var jeg faktisk ret ked af det. Jeg fik følelsen af, at jeg ikke havde gjort det arbejde, der skulle til hjemmefra og ikke havde trænet godt nok,” fortæller Camilla, der i dag har en væsentligt anden hverdag end for to år siden, hvor hun sidst kørte VM. Hun blev dog ikke helt slået ud af den dårlige start.

”På den anden side kunne jeg også se, at det ikke var fordi jeg kørte langsomt. Det var mere orienteringsdelen, og at jeg skulle tro på mig selv og gøre det, jeg ved, at jeg kan.”

Langt fra professionel atlet

Selvom det viste sig, at hun havde den træning i benene, og den rutine med kortet, der skulle til for at blive verdensmester, var Camilla Søgaards bekymringer om, hvorvidt hun havde lagt en tilstrækkelig stor indsats i træningen frem mod VM, ikke ubegrundede. I marts startede Camilla et nyt fuldtidsjob på ungdomsskolen i Syddjurs kommune, og oven i det en ny kæreste og to flytninger inden for et halvt år, har foråret ikke været den optimale ræningsperiode for den idrætsuddannede atlet.

”Jeg synes ikke, jeg har fået trænet, som jeg gerne ville. Fordi jeg har fået nyt job, jeg er flyttet to gange og har fået en ny kæreste. Og så er der det der med at komme hjem halv fem nogle gange, og så være virkelig træt,” fortæller Camilla. Indtil hun startede på ungdomsskolen, var hun ansat i løntilskud på Idrætshøjskolen Aarhus. Som underviser på en højskole, er timerne meget fleksible, og de ligger fordelt over hele ugen, både om dagen og om aftenen, hvilket betød, at hun i højere grad havde tid til at få trænet og restitueret, som hun gerne ville.

”Nu er det jo 8.00 til 16.00 alle dage, så det er meget anderledes. Jeg sidder på kontor i Hornslet, og det er en halv time hver vej på cykel, hvor jeg så giver den god gas. Så jeg har fået trænet lidt der, men det er ikke så meget, som jeg synes, jeg burde frem mod et VM,” fortæller Camilla.

Den eneste specifikke forberedelse Camilla lavede  var, da landsholdet rejste til Finland en måned inden VM for at deltage i de finske MTBO-mesterskaber, der også var et World Ranking Event. Her formåede Camilla at køre sig til en andenplads på langdistancen, i et stærkt felt af finner.

Det specielle ved at køre MTBO i Finland er, at det er tilladt at køre i terrænet i modsætning til i langt de fleste andre lande, hvor der kun må køres på stier og veje. Det var derfor også vigtige erfaringer, der blev taget med hjem fra turen i maj.

”Det var anderledes til VM, end da vi var oppe og køre WRE-løbene, men det var vigtigt, at vi havde været deroppe og køre i noget, der er så anderledes, end det vi plejer. Vi havde en idé om, hvad vi kunne forvente, og det værste chok var ligesom aftaget, da vi så kom til VM,” fortæller den erfarne MTBO-atlet, der i juni kørte sit niende VM og til oktober stiller op til sit sjette EM, der de sidste ti år kun er blevet afholdt hver andet år.

Camilla i skoven på sprintdistancen, der var en tricky og humplet affære.
Foto: Foto: IOF World MTB Orienteering Championships

Fik troen på medaljen tilbage

Med en hård start på VM-ugen og en begyndende tvivl på, om hun havde trænet godt nok, gik Camilla ind til endnu en distance uden de bedste forudsætninger for at præstere, men hun overraskede især sig selv, da hun på sprinten kørte en flot fjerdeplads hjem.

”Jeg havde en virkelig dårlig fornemmelse af det derude, jeg synes hele tiden, jeg var på bagkant. Så jeg var faktisk ret overrasket over, at jeg bliver nummer fire. For det er jo ikke så dårligt, overhovedet ikke,” fortæller Camilla om sin præstation på den stressende sprintdistance, der sammen med en flot fjerdeplads på mellemdistancen dagen efter, også blev den oprejsning hun havde brug for for at få troen på medaljer tilbage.

Camilla til præmieoverrakkelsen på mellemdistancen, hvor hun kørte en flot fjerdeplads hjem.
Foto: IOF World MTB Orienteering Championships

”Jeg kunne se, at jeg kørte stærkt i forhold til de andre. Det handlede om, at jeg skulle minimere mine fejl, og det troede jeg på, at jeg havde rutinen til at kunne. Så jeg tænkte: ’jeg skal have den der guldmedalje på lang, den er min.’”

Og den blev hendes, efter at Camilla kørte en meget disciplineret og næsten fejlfri langdistance på mesterskabets andensidste dag.

”Jeg har ikke kørt mange meter forkert. Jeg har nørdet lidt vejvalg her bagefter og set, hvad de andre har gjort, og der er nogle få vejvalg, hvor jeg kan se, at jeg kunne have gjort noget andet, der var en smule mere optimalt, men samtidig har jeg næsten udført det, jeg ville så perfekt som muligt. Det var virkelig fedt, jeg kørte virkelig et disciplineret løb,” fortæller verdensmesteren, der vandt med næsten to minutter ned til nummer to.

Mundbindet skjuler ikke Camillas glæde over at have kørt sig helt til tops, da hun får overrakt guldmedaljen til præmieoverrækkelsen på langdistancen. Foto: IOF World MTB Orienteering Championships

Euforien over at være verdens bedste stråler ud af den rolige østjyde, men der er en vis ærefrygt for sin egen præstation, da hun tænker tilbage på hvilken rejse, hun især mentalt var på igennem mesterskabet.

”Det var ret vildt at gå fra at tænke, at det her er noget rigtig lort, og jeg har ikke forberedt mig godt nok til rent faktisk at stå med en guldmedalje og have neglet den. Og så at vinde dagen efter med holdet, det var ret cool,” fortæller en tydeligt stolt atlet, der formåede at holde sammen på det tekniske, da det gjaldt, og som turde tage de nødvendige stop undervejs.

”Det her er et af de løb nogensinde, hvor jeg har kørt allerbedst, både teknisk og fysisk. Jeg gjorde det, jeg ville og holdt mig til planen. Jeg satte tempoet ned, når jeg skulle sætte tempoet ned, og skruede op for det, når det skulle op. Jeg turde tage nogle stop undervejs og se efter på kortet, og det, tror jeg, har været afgørende for at løse opgaven,” fortæller Camilla, der først rigtigt fik hovedet med på mesterskabets to sidste distancer.

Guld kræver fuldt fokus

”Jeg tænker egentlig, at jeg godt kunne have taget medalje på flere af distancerne, hvis jeg havde haft afklaret mit hoved mere,” fortæller Camilla, der ikke havde fået bundet knude på alle de løse ender på sit arbejde, inden hun tog afsted og derfor måtte tage det med til Finland, hvor det i starten af ugen var forstyrrende for hendes mentale tilstedeværelse.

”Det skal jeg ikke en anden gang. Selvom jeg egentlig havde ferie, så var der bare en masse ting, jeg skulle arrangere derhjemme, som krævede, at jeg snakkede i telefon og skrev nogle mails. Den del vil jeg gerne kunne skære væk og have lukket helt ned, inden jeg tager afsted næste gang,” reflekterer Camilla, og fortsætter:

”Undervejs igennem mesterskabet kom jeg mere mentalt til stede og blev mere klar i hovedet og fokuseret på opgaven. Det er det, det handler om, og alt det andet skal bare væk. Men det er egentlig ikke, fordi jeg synes, jeg har tænkt på det andet, mens jeg har kørt de andre konkurrencer, jeg tror bare, at det ubevidst har fyldt lidt meget alligevel på de første distancer.”

Camilla fik i den grad fokus tilbage på opgaven og efter en fantastisk præstation på langdistancen, var der lagt op til et brag af en stafet den sidste dag. Camilla kørte den afgørende sidstetur, efter to gode præstationer af den erfarne fynbo Cæcilie Christoffersen, der har løftet sit niveau på årets mesterskab og har kunnet være med i toppen af feltet, og Nikoline Splittorff fra Hillerød, der kørte sit første seniormesterskab, og som også havde en rigtig god VM-uge.

”Cille (Cæcilie Christoffersen) og jeg har jo kørt sammen i 10 år nu. Hun kørte stabilt hele ugen og har løftet sit niveau i år. Det bedste, vi har præsteret sammen, hvor vi har kørt sammen med Nina (Hoffmann red.), er at blive nummer 3. Men vi har jo altid drømt om mere. Fordi det var et nyt hold med Niko (Nikoline Splittorff) på, var det en realistisk målsætning at komme i top-6, men Cille og jeg håbede også på, at vi kunne tage en medalje og måske endda en guldmedalje sammen,” fortæller Camilla om forventningerne til et hold, der på papiret var et af de stærkeste.

Det viste sig, at de i sidste ende også var de stærkeste i skoven, men undervejs på den sidste tur bidrog Camilla til, at der blev skruet helt op for spændingen, da hun først henter det førende hold fra Finland, men kort efter tager et defensivt vejvalg til post 2, der tillader finnen at tage føringen igen. Herfra er det et nervepirrende løb, hvor Camilla ikke ser den blå/hvide trøje igen før ved publikumspassagen. Finnen er stadig forrest, men på den efterfølgende skibakke vurderer Camilla, at det er nu den skal have en ordentlig skalle, og hun trækker så hurtigt fra, at det på TV-billederne ser ud som om, at den finske sidstetursrytter står stille ved siden af.

Se alle de flotte TV-produktioner, resultaterne fra alle distancerne og billeder fra terrænet på løbets hjemmeside.

Kort før mål laver Camilla dog en lille fejl, hvor hun kører nogle meter 180 grader forkert ud af en sti. På stævnepladsen holdt publikum vejret, men heldigvis fik Camilla vendt om hurtigt, så hun kunne sikre sejren med en god margin på et minut og 38 sekunder ned til finnerne, der fik sølv.

”Jeg måtte bare køre så godt som muligt på de sidste poster hjem efter det. Jeg anede ikke, hvor vi lå, og om der var kommet nogen forbi indenom. Det er ikke før, jeg er i opløbet, og Nina (Hoffmann, holdleder red.) råber det, at jeg indser, at vi vinder guld,” fortæller Camilla, der, med sine to holdkammerater løbende på hver sin side, kunne køre sikkert i mål som dobbelt verdensmester.

Med endnu en medalje i herre-junior klassen, endte det danske landshold med samlet at tage hele 11 medaljer med hjem fra Finland ved årets verdensmesterskab.

De danske herre-juniorer bidrog til at stafetdagen blev endnu mere rød-hvid, da de også tog en guldmedalje i H20-klassen.
Foto: IOF World MTB Orienteering Championships

Læs interviewet med to af junior-herrene, der imellem sig stod for 9 af de 11 danske medaljer ved året mesterskab her.

Går efter flere medaljer til EM

Efter en VM-uge, der startede alt andet end optimalt, og hvor Camilla skulle bruge kræfter på at lægge sit arbejde væk, refokusere på opgaven og hele tiden overbevise sig selv om, at hun havde, hvad der skulle til for at tage en medalje, sidder hun nu i hjemmet i Egå med to medaljer af den fineste slags.

”Jeg tror egentlig, at jeg er ret god til at acceptere, at jeg har lavet en fejl, og så få lagt det bag mig. Det skal ikke påvirke mig. Det er jo de færreste, der kommer igennem en bane helt uden fejl, så det gælder om at minimere dem og komme videre. Man skal tænke, ’det er ikke færdigt, før jeg er i mål’ og så blive ved med at kæmpe på. Og det har jeg altid gjort, også da jeg løb orienteringsløb,” forklarer den velovervejede verdensmester, der stadig har en vigtig international konkurrence at se frem til i år, når europamesterskaberne løber af stablen i Portugal til oktober.

”Jeg elsker at køre i Portugal, det har vi gjort ret meget. Generelt er det nogle fede terræner, der er i Portugal. Det er også lunt og tørt, og til den tid er det begyndt at blive lidt dårligere vejr herhjemme, så det er dejligt at komme derned. Og så er de bare virkelig dygtige til at arrangere konkurrencer. De har sådan et team, der kalder sig ’the orange machine’, fordi de alle sammen går rundt i orange t-shirts. De har rigtigt mange hjælpere, og det spiller bare,” fortæller den forsvarende europamester på massestartsdistancen.

”De plejer at lave nogle rigtigt gode baner, så det bliver fedt at køre ligegyldigt hvaf, men jeg håber også, at jeg kan snuppe en medalje eller to,” smiler Camilla afsluttende.

Camilla har deltaget i VM en enkelt gang som junior, og hele 9 gange som senior, siden hun skiftede fra orienteringsløb til kun at køre MTBO i 2012. Hun har nu i alt taget 15 medaljer ved VM og EM, fire af dem af guld. Camilla fylder 30 år i august og har ingen planer om at lægge karrieren på hylden lige foreløbig, så der er gode chancer for, at hun kan nå at fylde medaljeskabet op med endnu flere medaljer i løbet af de kommende år.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s