Børn og unge Inspiration Medier

Nye børnebøger med o-løbere i centrum

En helt ny børnebogsserie om to børn, der løber orienteringsløb, er netop udkommet. Forfatteren Christina Holgård Sørensen er selv o-løber og har fundet inspiration i klubtræninger og stævner rundt om i landet.

Af Iben Valery

Sidde fast i en mose, fare vild, møde uhyrer, men til sidst finde hjem igen. Det med mosen og fare vild kan de fleste af os sætte hak ved, men at møde uhyrer er det nok de færreste, der kan nikke genkendende til – det kan Alfred og Olga, der er hovedpersonerne i en ny børnebogsserie, som netop er udkommet. ’Helt i skoven’, som serien hedder, er henvendt til børn i 2.-3. klasse, og forfatteren Christina Holgård Sørensen fortæller her om, hvordan bøgerne er blevet til.

Et stort skifte
Christina er selv orienteringsløber og løber i sin fritid for Tisvilde Hegn Orienteringsklub, mens den største del af arbejdslivet er blevet tilbragt i Skattestyrelsen. Efter at have arbejdet 19 år hos Skattestyrelsen besluttede hun dog for halvandet år siden at sige op for at skrive børnebøger og ugebladsfiktion.

”Jeg har altid drømt om at leve af at skrive, og på et tidspunkt begyndte jeg for sjov at skrive ugebladsnoveller. Ret hurtigt gik det op for mig, at jeg ville kunne leve af det, og så var springet til at blive fuldtidsforfatter ikke ret stort,” fortæller hun.

Siden har Christina skrevet flere bøger og mindre ugebladsfiktion. Ud over bøgerne om Alfred og Olga har hun skrevet en række andre letlæste bøger for børn, unge og voksne, men man kan stadig finde hendes romaner og noveller hver uge i Hjemmet.

Derfor bøger om o-løb
Vil man læse om orienteringsløb, er der langt mellem den slags bøger på bibliotekshylderne, og det ville den kvindelige forfatter, gerne lave om på. Med en passion for både at skrive og at løbe orienteringsløb, var det oplagt at kombinere de to.

”Der findes masser af bøger om børn, der spiller fodbold eller går til ridning, men ingen om børn, der løber o-løb. Det ville jeg gerne lave om på, for jeg synes, at o-sporten er både sjov og spændende. Bøgerne viser lidt af, hvad sporten har at byde på, og jeg håber, at de kan lokke børnene til at prøve,” siger Christina.

Alfred og Olga er opdigtede personer, men Christina Holgård Sørensen mener, at mange vil kunne genkende enten lidt af sig selv eller deres klubkammerater i de modige og nogle gange også lidt overmodige børn.

Der er udeladt en del o-termer i bøgerne for at gøre dem så tilgængelige som muligt.

Inspiration fra egne løb
Som fast inventar til klubtræninger og konkurrencer, er der mange personlige erfaringer at trække på, når der skal skrives om orienteringsoplevelser. Det er ingen hemmelig, at forfatter Christina i høj grad har hentet sin inspiration fra blandt andet Tisvilde Hegn Orienteringsklubs træninger og fra de stævner, hun selv har deltaget i – også de oplevelser, hvor det er gået knap så godt.

”I en af bøgerne farer Alfred og Olga vild i en mose. Historien bygger på en oplevelse, hvor jeg sad fast i dyndet i Høbjerg Hegn sammen med en klubkammerat og ikke anede, hvor jeg var. Vi nåede aldrig at blive bange for vores liv, sådan som Alfred bliver i bogen, men følelsen af at være faret vild var præcis den samme som den, Alfred og Olga oplever,” fortæller hun.

Men orienteringsløb er ikke kun at fare vild og sidde fast i moser. En stor del af det, der følger med sporten, er sammenholdet og stemningen til konkurrencerne, og det er vigtigt også at præsentere. Derfor beskriver historierne også den holdånd, som hun blandt andet mærker til stævner.

”Til et danmarksmesterskab er Alfred meget opsat på at vinde, men det går ikke, som han har forestillet sig. I stedet hepper han på Olga, og da hun vinder, bliver det også en sejr for ham. Noget af det, jeg godt kan lide ved o-løb, er, at der er mange andre måder at vinde på end at blive nummer et,” siger Christina.

Forfatter til børnebogsserien ”Helt i skoven”, Christina Holgård Sørensen. Foto: Søren Jansby.

Måske flere bøger på vej
Hvis bøgerne bliver en succes, kan det sagtens være, at der kommer en fortsættelse.

”Jeg har allerede et par ideer til, hvad der kunne ske for Alfred og Olga. For eksempel mangler de jo at løbe sprint, som er en af de discipliner, jeg selv holder allermest af,” siger hun.

Serien er udgivet af Forlaget Elysion, og du finder dem på saxo.dk eller elysion.dk ved at søge på ’Helt i skoven’.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s