Inspiration Sydkredsen

Få fidus til fidusløb

I Sydkredsen er såkaldte fidusløb blevet en regional specialitet. Bliv klogere på konceptet, og få inspiration til at lave dit eget fidusløb.

Tekst: Per Eg Pedersen Foto: Kolding OK

Det er en af de få vinterdage i februar, hvor solen skinner. Det er søndag formiddag klokken lidt i ti – henved 90 løbere fordelt på 45 tomandshold er klar til start til Kolding OK’s årlige Fidusløb. Forude venter to timer med opgaveløsning, fiduser og orienteringsløb – endda i et nærmest nyt løbsområde lige udenfor Kolding.

Starten går, kortet gribes, uret startes, og folk stormer afsted – ind i den nærmeste bil! For selv om det er godt vejr, er det nu lunere at sidde inde i bilen og løse de opgaver, der kan løses på forhånd. Foruden løbskort er der udleveret et andet ældre kort samt en oversigt over alle poster, hvor nogle af opgaverne er beskrevet. Fra en ende af findes posterne på kortet – der er 46 poster i alt – de første 10 poster er indtegnet på kortet – derefter skal der løses opgaver. Hul, med blå skrift – det er nok et vandhul, brune øjne – det er nok to punkthøje ved siden af hinanden, gule øjne – tilsvarende to små lysninger og så videre. Hul – hvad er nu det? Kortet tjekkes grundigt – og ganske rigtigt, der er prikket et hul i kortet med en lille nål. Flere opgaver løses, og efter 15-20 minutter er de fleste hold klar til at komme afsted. En plan lægges for, hvilken vej man vil, og så er det ellers ind i skoven, hvor flere opgaver, eller fiduser som det hedder, venter.

Artiklen fortsætter under billederne

Postfortegnelsen til Kolding OK’s Fidusløb 2020.
Løbskortet man starter med, hvor der er nogle poster tegnet ind. Som man kan se af postfortegnelsen er det de poster, der giver færrest point.
Eksempel på en fidus, som man stødte på ved post 7. Det gælder så om at kunne regne ud, hvor post 30 er, udelukkende ud fra de viste grøfter.

Forud har løberne oplevet nogle af Fidusløbets traditioner – hvoraf hemmeligholdelse af løbsterrænet er den vigtigste. Tre kvarter før start er alle mødt op på det i indbydelsen angivne sted – der uddeles kontrolkort, snakken går, både om forventninger til årets løb og ikke mindst løbsområdet. Tidligere præstationer erindres, der overdrives sikkert også lidt – og man finder sammen med sin makker og får styr på diverse remedier, som man vil medbringe under løbet. Typisk kompas, lineal og rød tusch. Herfra køres der i bilkortege til det hemmelige løbsområde. Det er lidt af en kunst at komme igennem diverse lyskryds med hele kortegen, og det sker da også, at ikke alle kommer med – men heldigvis er mobiltelefonen opfundet.

EKSPEMPLER PÅ FIDUSER

 • Mest brugt er udsnit af nuværende eller gamle kort. Hvis man har lidt erfaring med banelægning eller korttegning, kan man også ændre lidt på kortet, fjerne nogle ting og lignende. Ligeledes kan man bruge andre kort end o-kort – eller grundmateriale fra korttegningen.
 • Det er også meget brugt at anvende tekst, billeder eller lignende rundt omkring på kortet for eksempel signaturforklaring, klublogo, oversigtskort med mere.
 • Kan du finde noget på kortet, der kan ligne noget andet, er det sjovt at bruge – en sø, der ligner en kylling, en tæthed der ligner en snegl – eller lignende – men pas på, at det ikke kun er dig selv, der kan få øje på det.
 • Der kan også laves en serie, hvor flere fiduser ligner hinanden og er bygget over et fælles tema – måske noget lokalt eller noget historisk.
 • I det hele taget er det kun fantasien, der sætter grænser.

Koldings Fidusløb er det største, ældste og mest traditionsrige i en lille række af fidusløb i Sydkredsen. Løbet startede i Koldings regi i 1977, hvor man overtog traditionen fra hjemmeværnet. Og siden da har det været afviklet hvert år; med det bedste Kolding-hold som næste års arrangører. Mange gange har det været nye kort og helt nye løbsområder, der er blevet brugt, og det har givet en del nærområder til træning og mindre konkurrencer. Forud for Fidusløbet i Kolding har man kunnet skærpe fidus-sansen ved at deltage i andre tilsvarende løb. I starten af december afvikler OK FROS deres Julefidusløb, hvor man løber i 90 minutter, enten selv eller sammen i hold. Her kan det give ekstra points at løbe med nissehue, og tidligere var det en fordel at være lokalkendt. Nu til dags kan alle deltage, og det er god julefrokost-opvarmning. Ikke mindst for FROS’erne selv, der altid fortsætter med deres klubfest efter julefidusløbet.

Kort efter starten er gået til Kolding OK’s Fidusløb 2020 – hvor de fleste har indfundet sig i bilen for at få lagt en slagplan.

I Odense kan man løbe AHA-løbet, også i den første del af december – her er det to timer som i Kolding, normalt en lørdag eftermiddag – og også i tomandshold. Løbet nærmer sig sin 18-års fødselsdag, men desværre ikke med så mange deltagere, som det store arrangørarbejde berettiger til. Også i andre klubber løbes der fidusløb i forskellige afskygninger og med forskellige traditioner. Typisk ved juleafslutning, nytår, Sct. Hans eller lignende – flere af dem er med inspiration fra Koldings fidusløb.

I Lilballe Skov uden for Kolding er de to timer ved at være gået – de første hold har afleveret kontrolkortet ved mål – og de øvrige hold nærmer sig. Der er strafpoints for at komme for sent, men typisk kan det godt betale sig at komme et par minutter for sent. Posterne giver fra 10 til 100 points, alt efter sværhedsgrad, og strafpoints tildeles på en progressiv skala, hvor de fordobles for hvert minut.

Se allepostkortet til Kolding OK’s Fidusløb i 2020 og få et indtryk af fiduserne her.

Når alle er i mål, skal der regnes resultater ud. Her er en af Fidusløbets største udfordringer, for det kan godt tage sin tid at tjekke 45 kontrolkort, taste ind i regneark og få kåret vinderne. Alt imens dette pågår, samler nogle af deltagerne posterne ind – og alle mødes bagefter i Koldings klubhus til spisning og præmie-overrækkelse, fiduserne hænges op og studeres nærmere, og det endelige resultat afsløres. For det handler ikke kun om de samlede vindere, der er mange små konkurrencer i konkurrencen, indbyrdes opgør afgøres og håneretten for det næste år er på plads. Et enkelt hold nåede at få alle 46 poster, et hold manglede kun én post, tre hold manglede to poster og et hold manglede tre poster. Et af de tætteste, bedste og mest spændende fidusløb er afsluttet – men en ting er sikker. Næste år er det bedste Kolding-hold klar med endnu et Fidusløb.

LAV DIT EGET FIDUSLØB

 • Find et godt og passende navn, og en passende anledning til et lidt specielt løb, for eksempel sæsonafslutning, sommerafslutning – og læg ikke ambitionsniveauet for højt.
 • Vælg et løbsområde og postantal, som er overskueligt og et passende tidsrum. Det behøver ikke vare to timer, længden kan tilpasses. Ved Koldings Fidusløb på to timer løber de bedste hold typisk 10-11 km i alt.
 • Vær opmærksom på, at opgaverne ikke er for svære – prøv dem af på nogen, der måske ikke kan deltage. Det giver et godt billede af, hvordan opgaven forstås og løses af andre.
 • Variation er godt, så opgaverne må gerne være meget forskellige. Og så vil det være fint, hvis der både er opgaver, der kan løses fra start, og opgaver der løses undervejs – og undgå for meget tilbageløb. Det vil sige, at opgaver, der løses undervejs helst, skal komme i et naturligt forløb, det løser man for eksempel ved, at den post, der skal findes, lægges på vej mod mål.
 • Informer grundigt om løbstid og strafpoints ved at komme for sent i mål. Hav et ur klar, gerne et som alle kan se ved mål, og hav en plan for, hvordan du registrerer deltagerne i mål. Vi bruger ofte et gammeldags spyd til kontrolkort og lægger en seddel ind, for hvert minut man kommer for sent.
 • Hav en plan klar for udregning af points – og for postindsamling – og inddrag nogle af deltagerne på forhånd.
 • Respekter, at der er nogen, der hellere vil løbe ”almindeligt” o-løb og takker nej til dit fidusløb. Inddrag dem eventuelt til postindsamling. Og til dem, der måske ikke bryder sig om Fidusløb: overvej at give det en ekstra chance.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s