Bredde Inspiration

10 o-løbsting du kan lave i coronakarantæne

Klubtræningen er udskudt på ubestemt tid, og det meste af forårssæsonen er aflyst. Orientering Online kommer her med forslag til at komme igennem denne orienteringsfattige tid.

Nu er der endelig tid til at få ryddet op i kortbunken.

Tekst: Henrik Rindom Knudsen

Sorter i kortarkivet

De fleste o-løbere har svært ved at skille sig af med gamle kort og baner, hvilket ofte resulterer i en ordentlig bunke kort i et hengemt hjørne. Nu har du muligheden for at lave den voksende kortbunke om til et arkiv, så du inden næste divisionsmatch nemt kan finde kortet fra sidste gang, du løb i samme skov. Mulighederne er mange. Man kan sortere kortene efter klub, navn på skoven eller dato på løbet. Den største udfordring bliver muligvis at finde et passende skuffedarium. Hvis man mere er den digitale type, så er et digitalt arkiv selvfølgelig også en mulighed.

Deltag i World of O’s vejvalgs-udfordring

Det er ikke kun danske orienteringsløbere, som må undvære at komme ud til løb. På højeste plan har for eksempel det Internationale Orienteringsforbund aflyst alle mesterskaber og WRE-løb frem til den 31. maj. Det har fået o-mediet World of O til at lancere en daglig vejvalgsudfordring, hvor man skal tage stilling til et udfordrende vejvalgsstræk. Efterfølgende kan man læse en grundig analyse af strækket. Man kan være med til at holde det daglige flow kørende ved at sende spændende stræk, man har løbet eller set, til Jan Kocbach, manden bag initiativet, på jan@kocbach.net.

Find faste poster

Klubtræningen er aflyst, men det behøver ikke betyde, at det er slut med at finde poster, indtil coronaepidemien er drevet over. Der findes nemlig stadigvæk over 10.000 faste orienteringsposter rundt omkring i hele landet. Opret en gratis profil på www.findveji.dk, og print alle de kort og ruter, du har brug for.

Spil Catching Features eller Virtual-O

Virtual-O udvikles løbende. Senest er klipper blevet gjort endnu mere realistiske.

Når man sidder i hjemmekarantæne, er det oplagt at tænde for computeren. For orienteringsnørder findes der to tilbud – Catching Features og Virtual-O. Catching Features eller CF, som det kaldes for de rutinerede, er klassikeren. Det var det første orienteringsspil på markedet og tilbyder mulighed for at spille singleplayer og online mod andre spillere. Trods spillets legendestatus skal man kunne leve med en grafik, som sender tankerne tilbage til en tid, hvor klippetænger var det gængse stemplingssystem. Det nyere modsvar Virtual-O er udviklet af en slovak, som er kommet op med et utrolig flot grafisk spil, som udgives af platformen Steam. Det lille udvalg af baner og fraværet i muligheden for at spille mod andre er negative sider ved spillet, men hvis man kan leve med det, er spillet bestemt anbefalelsesværdigt.

Find Catching Features her og Virtual-O her.

Rengør de beskidte o-sko

Selvom 2020 nok utvivlsomt vil blive husket for coronapandemien, skal man faktisk ikke mange måneder tilbage, før de enorme regnmængder, der ramte Danmark, var det altoverskyggende tema. Regn er lig med mudder, så hvis o-skoene ikke allerede er rengjort, er det en oplagt chance for at få dem pusset og poleret. Og så er de funklende, når o-løbssæsonen forhåbentlig snart starter igen.

Tegn kort

For erfarne korttegnere er den kommende periode en oplagt mulighed for at opdatere klubbens træningskort eller måske begynde på nytegningen af et område, man længe har haft i tankerne. Det er svært at starte ud med korttegning på helt egen hånd, men det betyder ikke, at man som uprøvet korttegner skal opgive tanken om, at netop nu er tiden til at tage opgaven op. Der findes med høj sandsynlighed en mere erfaren korttegner i klubben, som er klar med telefonisk rådgivning og et virtuelt introduktionsforløb til korttegningsprogrammer.

Fordyb dig i TBU-bogen

Sidste år udkom den længe ventede bog Træning af børn og unge orienteringsløbere. Bogen beskriver børn og unges udvikling som orienteringsløbere fra 4-årsalderen til og med junioralderen og skal danne grundlag for, hvordan træning og aktiviteter for børn og unge i klubber, TC’er og på kredsungdomskurser skal formes i fremtiden. Hvis du ikke har fået den læst endnu, er den kommende periode et oplagt tidspunkt.

Bogen kan læses i en trykt version og bestilles ved at skrive en mail til ab@do-f.dk og betale 349kr via MobilePay på linket her.

Den digitale version kan læses gratis her.

Ryd ud i det gamle o-tøj

Hvis orienteringssporten ikke er helt ny for dig, har du i tidens løb muligvis samlet godt med benskinner og t-shirts fra sommerferieløb. Nu når tiden er til det, så tøm skabet for o-tøj, og gå igennem, hvad du egentlig får brugt. Du kommer formentlig frem til, at nogle at tingene bagerst i skabet er klar til at blive sorteret ud. Men så er det vigtigt, at det ikke bare ryger i skraldespanden. Gem det til klubhuset åbner igen, og tilbyd det til andre. Nye i sporten kan helt sikker godt bruge et par gamle brændenældebukser, og for ungdomsløbere er der ikke meget, der er federe, end at arve en gammel klubtrøje fra 90’erne.

Planlæg træninger frem i tiden

Er du træner, er den kommende tid en oplagt mulighed for at komme lidt på forkant med planlægningen. Læg baner og udtænk nye koncepter. Ligeledes kan man gå igennem de praktiske ting og eventuelt få styr på om, der mangler plastiklommer til kort, og om det måske er tid til, at de mørnede o-skærme burde skiftes ud.

Bliv skribent for Orientering Online

Orientering Online søger nye skribenter, så den ekstra tid i hverdagen kan være en kærkommen chance for at teste, om man har en skribent gemt i maven. På Orientering Online har man mulighed for at udfolde sine egne idéer, eller hvis man gerne bare vil prøve sig af som skribent, kan vi på redaktionen hjælpe med spændende idéer til artikler. Ikke kun skrivelystne er velkomne til at byde ind. Er du glad for at tage billeder, lave videoer eller optage lyd, hører vi også meget gerne fra dig på orientering@do-f.dk eller telefon: 26363180

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s