Bredde Frivillighed Inspiration Nordkredsen

NightChamp nummer 100 – hemmeligheden bag en succesfuld løbsserie

De færreste lever til de bliver 100, men i slutningen af februar rundede NightChamp det skarpe hjørne, hvis man tæller i afholdte løb. Det skete med et brag af en orienteringsfest, da 165 glade orienteringsløbere fra nær og fjern troppede op i Åbjergskoven ved Horsens for at deltage i jubilæumsløbet for den traditionsrige midtjyske natløbsserie. Arrangør og stifter af løbene, Henrik Dagsberg, fortæller her, hvad der skal til, for at man ene mand kan overkomme at sætte så mange løb i søen, uden at det fylder for meget i ens hverdag.

Tekst: Camilla Bevensee

”Jeg er egentlig en ret doven type,” lyder det fra Henrik Dagsberg, manden bag NightChamp, der siden 2005 har gjort det muligt at dyste i natløb af højeste kvalitet hen over vinteren i det midt- og østjyske.

Hvad der startede som et mål om at forbedre det tekniske niveau hos en gruppe ungdomsløbere i Horsens OK’s, er nu blevet en løbsserie, med omkring 150 startende hver gang. Konceptet har sammen med deltagerantallet udviklet sig og fundet et stabilt højt niveau. Selvom Henrik Dagsberg får hjælp af sin kone, Claudia Thomsen, sine sønner og få betroede kræfter udefra, er han den hovedansvarlige i organiseringen af løbene og bruger i november og februar en del timer på at få stablet de i alt syv løb på benene. Det er ikke umiddelbart doven, der her synes at beskrive løbsseriens fader, men forklaringen skal findes i uddelegeringen af opgaver til betroede og kompetente hjælpere.

Hjælp man kan stole på

”Jeg har gjort det nemt for mig selv, ved at jeg hen ad vejen har fået hjælp til de opgaver, som kan være mest træls, og som tager mest tid,” forklarer Henrik Dagsberg, der dog startede med at gøre det meste selv.

”Jeg får hjælp til postudsætning og postindsamling, som er noget af det, der tager rigtig lang tid. På et tidspunkt var det ved at fylde alt for meget, fordi jeg selv gjorde det, men nu er det noget, jeg ikke behøver at bekymre mig om, og som ikke fylder noget i hverdagen,” fortæller Henrik Dagsberg, der har faste, rutinerede løbere fra lokalområdet til at hjælpe sig.

”Når vi er på Aarhus-kanten, har jeg Hans Christiansen og Henrik Markvardsen som faste postudsættere. Det gode ved dem er, at man ikke behøver at diskutere, om de har sat posterne rigtigt, det spiller bare. Det samme gælder, når vi løber i nærheden af Silkeborg, hvor Erik Bobach er fast postudsætter. Hans udsætning er der heller ikke nogen, der sætter spørgsmålstegn ved,” forklarer Henrik Dagsberg, der selv sætter poster ud mindst én gang pr. sæson.

Henrik Dagsberg har sin kone Claudia (øverst tv. og nederst th.), sin søn Silas (øverst midten og th.) og ven af familien Thor Nørskov (nederst tv.) til at hjælpe med at kalde løberne frem og få dem sendt afsted med den rigtige brik og det rigtige kort. Foto: Thomas Als

”Indsamlingen står OK Pans ungdomsafdeling for, og det bliver koordineret af Jeanette Finderup. Det er en stor hjælp, at jeg ved, at der er styr på det, og at posterne bliver samlet ind på den ene eller anden måde hver gang,” fortæller Henrik Dagsberg, der har stor tiltro til de folk, han engagerer.

”Jeg behøver heller ikke bekymre mig om starten, for der har min kone og mine sønner, eller nogle få andre tætte relationer, styr på det. De har gjort det i mange år, og kender løbernes små særheder og præferencer,” fortæller Henrik Dagsberg, at hans familie generelt synes, det er hyggeligt at hjælpe til i starten, selvom vejret til tider kan være decideret dårligt.

Med en våd vinter var NightChamp #100 ikke undtaget for store mængder regn, der dog blev taget med oprejst pande af de mange fremmødte. Her ses en tør start fra afdeling nummer 99. Foto: Thomas Als

Fokus på de sjove opgaver

Faste hjælpere er en stor del af hemmeligheden bag det høje niveau på NightChamp-løbene, da uddelegeringen af opgaver betyder, at Henrik med ro i sjælen kan fokusere på de sjovere opgaver, som at lave gode baner og tjekke postplaceringerne i skoven.

”Jeg har jo en filosofi om, at det skal være nye kort og gode baner – det er det, der lokker folk i skoven. Vejret kan jeg ikke gøre noget ved, så det kan jeg ikke lade mig genere af,” forklarer Henrik Dagsberg, der har familiemedlemmerne til at starte løberne, mens han selv sørger for at tage dem i mål. Inden hver afdeling prioriterer Henrik at lave en rekognoscering i skoven.

”Jeg er ude i skoven og gå en tur inden løbet, nogle gange har jeg Claudia med, og så tjekker jeg mine skrivebordsbaner. Det er jo en fleksibel opgave, som jeg kan gøre, når det lige passer,” forklarer Henrik Dagsberg, der ikke mener, at det er en opgave, man kan nedprioritere, hvis man selv vil i gang med at lave natløb.

”Man kan uddelegere kontrollen i skoven, men selve opgaven med kontrol, kan man ikke nedprioritere, hvis man gerne vil have et løb med en vis kvalitet. Er der en storm i skoven, kan man miste en god postplacering, eller et stræk kan blive rigtig dårligt, hvis gennemløbeligheden ikke er som kortet lover,” forklarer Henrik Dagsberg, der dog mener, at det absolut vigtigste er at prioritere at lave gode baner.

”Det er vigtigt at vide, hvordan man laver baner til natløb. Ifølge mig duer det ikke at sætte en post i en tæthed tre eller sætte den nede i et hul. Det er fejl jeg selv gang på gang oplever andre lave, og det giver ikke en god oplevelse for alle. Det er vigtigt, at man laver inspirerende og ikke mindst fair baner,” forklarer Henrik Dagsberg, der har mange års erfaring med banelægningskunsten.

Henrik Dagsberg (tv) går meget op i at lave gode baner og tager gerne imod feedback, når han efter hver afdeling modtager løberne i mål. Foto: Thomas Als

”Man bliver god til at lægge baner ved at gøre det, og så kan det jo være en god idé at alliere sig med en mere erfaren banelægger, som kan se ens baner igennem,” foreslår Henrik Dagsberg, der også mener, at man skal prioritere et godt, og gerne nyt, kort over et fedt terræn.

”Terrænet behøver ikke at være fantastisk, så længe kortet er godt, ellers kan det jo være lige meget at lave gode baner,” uddyber han.

Svært at smide det hele på gulvet

Der er ingen tvivl om, at Henrik har fået et løb op at køre, som er en succes. De stabilt høje deltagerantal og de mange gaver og lykønskninger til jubilæumsløbet den 20. februar et klart bevis på, at der bliver sat pris på løbene fra en bred flok af løbere.

Læs Henrik Dagsbergs beretning fra jubilæumsløbet på løbenes hjemmeside.

”Jeg fik en frygtelig masse vin og en frygtelig masse øl og chokolade. De to klubber havde også slået sig sammen og kom med fire store kagemænd. Jeg kunne jo ikke sidde og nyde det ret meget, for der er stress på, når der skal 165 mand i mål, men det var ret overvældende,” fortæller Henrik Dagsberg om fejringen af løb nummer 100, der passende fandt sted i samme skov, som allerførste afdeling for 15 år siden.

Henrik var til løb nummer 100 som altid på plads ved beregningen, men denne aften blev han flankeret af fire flotte jubilæumskagemænd. Foto: Thomas Als

”Der var så mange håndtryk, kram og lykønskninger. Succesen gør det svært at sige fra,” fortæller Henrik Dagsberg, der på trods af uddelegeringen af opgaver, bruger rigtigt mange timer på hvert løb.

”Det tager jo meget tid, og det er tid, der går fra andre ting. Sådan et løb er ikke noget, man bare lige ryster ud af ærmet, for så bliver kvaliteten jo derefter,” forklarer Henrik Dagsberg, der ikke er klar til at smide det hele på gulvet.

Læs mere om NightChamps historie på løbenes hjemmeside.

”Det har overgået min fantasi med så mange deltagere på så mange løb. Det er blevet større, end jeg havde håbet, og jeg kan jo ikke svigte de 150 løbere, der står klar til at løbe hver gang,” fortæller Henrik Dagsberg, der håber på at kunne give løbet videre, når han på et tidspunkt ikke skal lave det mere.

”Jeg skal overlevere det til nogen på en eller anden måde, for jeg kan ikke bare smide det hele på gulvet,” forklarer Henrik Dagsberg, der mener, at det ideelle ville være et team med en god banelægger, en god banekontrollant og en til at tage sig af beregningen. Der er flere, der håber, at Henrik Dagsberg ikke lægger løbsarrangørkasketten fra sig lige foreløbig.

”Ebbe (Møller Nielsen, red.) sagde det på en ret fin måde. Han sagde, at jeg har en opsigelsesperiode på fem år, mindst,” griner Henrik Dagsberg afslutningsvis.

Natløbsserien er en god mulighed for at måle sig op mod konkurrenterne op til at en ny sæson starter – noget især de unge gør meget brug af. Foto: Thomas Als

Se alle Thomas Als’ billeder fra sæsonen 2019/2020 her!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s