Østkredsen Bredde

50 år med Nytårsstafet i Holbæk

I et halvt århundrede har man i Nordvestsjælland kunne løbe året i gang med Holbæk OK’s Nytårsstafet. Læs om op og nedture, og hvordan fornyelse har været med til at redde stafetten.

Starten til årets Nytårsstafet, hvor stævnepladsen lå i en smuk slugt inde i skoven, som gav en hyggelig atmosfære.

Tekst: Henrik Rindom Knudsen Foto: Holbæk OK

Et 50-års jubilæum skal ikke gå ubemærket hen. Sådan tænkte man i hvert fald i Holbæk OK, da man den 11. januar kunne afholde Nytårsstafet nummer 50. Derfor havde man sendt invitationer ud til Holbæks borgmester Christina K. Hansen, det danske junior- og seniorlandshold, og endda kronprinseparret og deres fire børn var indbudt. Alle invitationer blev mødt af afslag, men i stedet havde Østkredsens U1-løbere lagt turen forbi Holbæk sammen med de cirka 200 andre deltagere.

Op- og nedture

For at kunne fejre et jubilæum må der engang have været en begyndelse. For Holbæks Nytårsstafet skal vi tilbage til 1971, hvor 87 o-løbere var samlet til den første udgave. Konceptet var simpelt. Stafet med tre personer per hold og en dame og en herreklasse. Der var således 29 hold, hvoraf 13 gennemførte.

Stafetten blev en succes lige fra starten, og allerede syv år senere var der 375 deltagere, hvor endda flere svenskere havde taget turen til det nordvestsjællandske. Nedture kommer man dog sjældent udenom, og i 1982 var stafetten millimeter fra at blive aflyst på grund af mandskabsmangel, men klubben fik hanket op i medlemmerne, og den blev afviklet – dog først hen i marts, som er lidt sent for en Nytårsstafet. Mandskabsmangel var ikke den eneste udfordring. Deltagerantallet begyndte at falde, så nye klasser blev opfundet for at fastholde interessen for stafetten.

35 frivillige fra Holbæk OK hjalp til på dagen og fik stafetten til at glide. Her med skænkning af boblevand.

I 80’erne kom familiestafetten til, hvilket gav bonus, så stævnet i starten af 90’erne kunne mønstre over 400 deltagere – det hidtidige rekordår er 1991 med 469 løbere.

I nullerne begyndte deltagerantallet igen at falde og en aften til et påskeløb i starten af 10’erne sad klubbens medlemmer over en flaske vin og snakkede om, om stafetten var ved at have udlevet sig selv.

Måske var det vinen, men et eller andet satte gang i de kreative hjerner. Resultatet blev 2-mandsstafetterne, der blev indført i 2013, og som også er det nuværende koncept.

Hornmusik og hæsblæsende afslutning

Fejringen af årets jubilæum fandt sted i bedste guldbryllupsstil med æresport mellem to træer, et 3-mands hornorkester, der spillede I Østen Stiger Solen Op, og dertilhørende et lille glas søde bobler og en kage til deltagerne.

I ægte guldbryllupsstil kunne man ikke komme uden om et hornorkester.

Herefter blev der råbt et trefoldigt leve, inden stafetten blev sat i gang med fire fællesstarter – én i hver klasse, hvor hornorkesteret spillede fanfare ved hver start.

De fleste sjællandske klubber havde hold til start, og der blev i flere klasser spurtet til det sidste for en afgørelse – for eksempel i 2-mandsstafetten i herreklassen, hvor Tisvilde Hegn OK’s andethold vandt med tre sekunder over klubbens tredjehold, mens Allerød OK på tredjepladsen igen kun var ét sekund efter.

Find alle resultater på O-result og baner på O-Track.

50 år er jo ingen alder, så Holbæk OK regner forsat med at have mange gode år med Nytårsstafetten.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s