Adventskalender Børn og unge

Få en hjælpende hånd af DOF’s Venner

I mere end 50 år har støtteforeningen DOF’s Venner ydet et økonomisk bidrag til talentfulde unge o-løbere. Efter en større arv har foreningen åbnet op for ansøgninger til nye projekter. Foreningens formand Charlotte Thrane giver et indblik i, hvor DOF’s Venner hjælper til.

Tekst: Henrik Rindom Knudsen

Kan du kort fortælle, hvad DOF’s Venner er?

DOF’s Venner er en forening af orienteringsløbere, som gennem deres kontingent yder økonomisk støtte til at give specielt yngre løbere mulighed for at dygtiggøre sig og udvikle deres talent og inspirere til øget indsats.

Desuden yder vi støtte til etablerede løbere med det formål at øge muligheden for en ekstra indsats i forberedelserne til større internationale konkurrencer.

Foreningen har eksisteret i mere end 50 år, og midlerne, der uddeles til talentfulde løbere, kommer udelukkende fra medlemmerne kontingent, da foreningen er uafhængig af Dansk Orienterings-Forbund.

Uddeling af foreningens midler bliver styret af DOF’s Venners bestyrelse, og alle midlerne går ubeskåret til uddeling.

Hvordan bliver pengene fordelt?

Indtil 2018 havde DOF’ Venner årligt 35.000-50.000 kr. i medlemsindtægter. Disse fordelte vi på tre hovedpunkter:

1) Træningslegater til de bedste juniorløbere og MTBO’ere.

2) U 16-tur til international konkurrence eller træningstur for cirka 7 løbere. I videst mulige omfang får en pige og en dreng fra hver kreds tilbuddet om at komme med på turen. I år gik U 16-turen til de tyske mesterskaber i Berlin.

Syv U 16-løbere deltog i efteråret i de tyske mesterskaber under en tur sponsoreret af DOF’s Venner. Fra venstre: Christian Bagger Hagner (leder), Tjalfe Egholm Rude (leder), Tobias Biering, Niels Dalgaard, Theresa Skouboe, Ida Riis Madsen, Xenia Bregensøe, Jonathan Birk Nielsen og Gustav Holmberg.

De senere år har der ikke været en DOF U 16-landsholdgruppe. For at give en bredere gruppe af U 16-løbere nogle fede o-oplevelser har vi derfor valgt at give de næstbedste en tur i efteråret med DOF’s Venner. Det vil sige de løbere, som akkurat ikke blev udtaget til EYOC.

3) Derudover har vi haft enkelte ansøgninger, vi har behandlet fra gang til gang. For eksempel støttede vi for nogle år siden en juniorweekend på HNIE, hvor de unge kunne mødes med og træne med den danske elite. For år tilbage har vi også støttet dygtige og elitesatsende seniorløbere, der ikke var udtaget til DOF’s elitegrupper.

Hvad skete der i 2018?

I 2018 arvede DOF’s Venner en orienteringsløber, Niels Lyhne. Niels har løbet i mange år for Herlufsholm OK og døde desværre relativt tidligt. Han ønskede at støtte orienteringssporten, som havde givet ham selv så mange gode oplevelser. Og det valgte han så at gøre via sin arv til DOF’s Venner. Det betyder, at DOF’s Venner nu kan støtte langt bredere end tidligere. Vi fortsætter med at støtte juniorløbere og MTBO’ere samt afvikle vores U 16-tur. Vi har med de nye midler mulighed for at støtte blandt andet regionale træningsfælleskaber med fokus på udvikling af o-talenter, unge, juniorer og seniorer samt flere dygtige junior- og seniorløbere udenfor DOF’s elitegrupper.

I foråret opfordrede vi på DOF’s hjemmeside til at sende ansøgninger til os med projekter indenfor vores formål.

Hvilke projekter kan man søge om støtte til?
Det kan for eksempel være regionale eller nationale projekter med fokus på talentudvikling.

Der kan også søges om individuel støtte. DOF’s Venner udvælger og støtter som tidligere år junioreliteløbere med individuelle træningslegater, så disse skal der derfor fortsat ikke søges om. 

Der ydes ikke støtte til udstyr eller tilmeldingsgebyr, og generelt giver vi ikke støtte til aktiviteter, der er i DOF’s budget eller til rene klubaktiviteter.

Se vedtægterne for DOF’s Venner for mere indblik i hvilke formål, foreningen støtter.

Hvordan søger man om støtte?

Ansøgninger kan indsendes løbende. Bestyrelsen vil minimum behandle ansøgningerne halvårligt. Ansøgninger kan sendes til: thraneodum@hotmail.com

Formand for DOF’s Venner, Charlotte Thrane, var selv eliteløber tilbage i 80’erne. Her ses hun under en træningslejr op til VM i 1985 i Australien.

Hvilke projekter har fået støtte i 2019?

Udover uddeling af legater til talentfulde juniorløbere og et par MTBO’ere og vores U 16-tur, har vi støttet en række initiativer i år på baggrund af ansøgninger, så som:

  • National Juniorweekend i Silkeborg med henblik på at øge disse løberes interesse for at dygtiggøre sig og være med til at kæmpe om pladserne til Junior-VM i Danmark 2019. Samlingen blev holdt på samme tid som juniorelitens træningsweekend, så alle aktiviteter var fælles.
  • Medfinansiering af regionalt træningscenter koordineret af blandt andre Mariager Fjord OK og Rold Skov OK.
  • Individuel støtte til Andreas Duc, der satser på Præ-O.
  • Individuel støtte til Morten Ørnhagen Jørgensen.

Hvad håber I, at de uddelte penge kan betyde for de løbere, der modtager dem?

Vi håber, at modtagerne får bedre muligheder for at udvikle deres talent og samtidig får nogle gode oplevelser indenfor o-sporten. Vi håber, at midlerne fra DOF’s Venner kan være med til at styrke DOF på langt sigt ved at udvikle en bredere elite og talentmasse samt fastholdelse af flere talentfulde løbere.

Hvordan kan man støtte DOF’s Venner?

Man kan se af DOF’s Venners hjemmeside, hvordan man støtter foreningen. Når du støtter, bliver du medlem af foreningen og har stemmeret på den årlige generalforsamling!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s