Medier

Dagbog fra en dag som TV-kommentator

Ida Bobach guidede TV2 Sports seere igennem stafetten til VM i Norge. Læs hendes dagbog fra dagen, der bød på pudder og padling.

Ida, der sidste år indstillede sin egen aktive karriere, der nåede at give 6 VM-medaljer, var i år med til at kommentere mesterskaberne.

Tekst: Ida Bobach Foto: TV2

TV2 valgte i år at sende VM i orienteringsløb live på deres sportskanal, og dertil skulle de bruge nogle ekspertkommentatorer. Maja Alm og jeg blev udvalgt til denne fornemme post, og jeg var så heldig, at jeg fik lov til at kommentere den distance til VM, som jeg havde set mest frem til at se, nemlig stafetten.

Forberedelserne

Inden selve dagen for stafetten havde jeg ikke særlig meget kontakt med TV2. Jeg kendte stort set bare mit mødetidspunkt. Jeg kommenterede VM for to år siden, så jeg vidste dog nogenlunde, hvad som ventede, og var derfor ikke særlig nervøs op til. Jeg lavede lidt tekniske forberedelser ved at kigge på resultater fra de seneste par VM’er og læste World of O’s optakt til mesterskabet. Optakten på World of O er altid rigtig skarp, og TV2’s sportskommentator Jacob Prytz havde faktisk også brugt denne i sine forberedelser.

Lørdag d. 17. august – dagen for kommentering af stafetten

Kl. 15.30

Jeg ankom til Kvægtorvet i Odense, hvorfra vi skulle kommentere VM-stafetten. Jeg mødte Jacob i receptionen, hvorefter vi gik til studiet. Det var et større studie, end jeg havde forventet, og der var lavet skovtema på baggrunden, så det så rigtig fedt ud. Jacob briefede mig kort om, hvordan det skulle foregå; han ville gerne starte og slutte udsendelsen, men ellers skulle jeg føle mig fri til at snakke om terræn, baner og sjove/gode historier, altså stort set bare det jeg havde lyst til.

Ida delte kommentatortjansen ved stafetten med TV2’s egen kommentator Jacob Prytz, der blandt andet også har erfaring med at kommentere basketball.

Kl. 15.45

Ned i make-uppen og blive piftet lidt op. En meget sød og snakkesalig kvinde gav mig et godt lag pudder på, så jeg ikke ville give genskin i TV. Derudover blev håret sat, og jeg fik lidt forskellig make-up på. Nu var jeg præsentabel til TV.

Kl. 15.55

Tilbage i studiet. Vi lavede lydprøver, og jeg blev introduceret til teknikken. Der var en ”hoste-knap”, som jeg skulle bruge, hvis jeg skulle hoste, nyse eller drikke. Min mikrofon ville så blive slukket, så vi ikke ville få de irriterende lyde med på TV. Derudover kunne jeg justere på den lyd, som vi modtog fra Norge. Efter de korte lydprøver var der lige tid til at gå på toilettet, og jeg kunne nå at tanke op på kaffe og vand.

Kl. 16.07

Klar på pladserne i studiet. Jeg fandt alle de relevante sider frem på computeren, som jeg skulle bruge til at følge GPS og mellemtider under konkurrencen. Jeg fik hostet af og drukket lidt vand, så jeg var klar til at snakke de næste små to timer.

Kl. 16.10

TV-produktionen startede. De første par minutter var vi på med billede fra studiet, inden der blev skiftet til Norge og starten på damestafetten, hvor vi var på med lyd fra studiet. Nu kunne jeg slappe godt af og ikke behøve tænke over, hvordan jeg sad, eller om jeg kiggede det rigtige sted hen. Ret hurtigt vænnede jeg mig til at sidde og snakke med Jacob om orientering, og det var egentlig bare rigtig hyggeligt. Der var perioder, hvor der ikke var vildt meget at snakke om, men Jacob fik stillet nogle spørgsmål, så vi kom omkring lidt forskellige aspekter af orientering.

Kl. 18.00

Efter en spændende afslutning på damestafetten havde vi små 20 minutters pause, hvor vi kunne nå ned i kantinen og få købt lidt mad. Jeg tog maden med tilbage til studiet, så jeg var sikker på at være der til tiden, når vi startede igen.

Ved finalerne på Lang og Mellem var det Maja Alm, der agerede ekspertkommentator.

Kl. 18.18

Tilbage på pinden efter at have spist et halvt måltid. Make-up-damen kom hurtigt forbi med pudderkvasten og gav os et nyt lag pudder på og tjekkede, om vi havde madrester i tænderne. Derefter var vi klar til en ny sending.

Kl. 18.20

Så var vi på fra studiet igen, inden billedet blev skiftet over til Norge og starten på herrestafetten. Herrestafetten var en spændende omgang, hvor der heldigvis var mange interessante ting at kommentere på. Der var dog også venteperioder, hvor det var svært at finde på, hvad vi skulle snakke om. Jeg synes, at det var svært ikke at komme til at gentage sig selv, men jeg prøvede at lade være med at tænke for meget over det og bare tale frit.

Kl. 20.20

Efter en dramatisk sidstetur på herrestafetten sluttede vi udsendelsen af, hvor Jacob opsummerede en spændende uge med orientering på programmet. Han gjorde lidt reklame for næste års VM, som jo afholdes i Danmark, og som også bliver sendt på TV2. Til sidst takkede han Maja og mig for at bistå ham med ekspertviden omkring orientering.

Kl. 20.30

Jacob og jeg snakkede kort dagen igennem. Han syntes oprigtigt, at det havde været spændende at kommentere orientering og syntes, at det havde været nogle gode udsendelser. Jeg forlod træt Kvægtorvet efter at have været på i mange timer. Det er altså lidt hårdt at skulle snakke i så lang tid omkring orientering og prøve at gøre det interessant for seere, der er uvidende om sporten. Det var dog en rigtig fed oplevelse, og det var skønt at få lov til at dele sin entusiasme omkring den fedeste sportsgren i verden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s