Børn og unge Elite Inspiration

Et konstruktivt venskab

Hvad er en personlig træner, og hvad får man ud af det? Andreas Bock Bjørnsen og Lasse Grøn danner et stærkt makkerpar og vil forsøge at forklare idéen med en personlig træner.

Tekst: Camilla Bevensee

Toppen af en flaske Codorníu Cremant stikker op af rygsækken, og solbrillerne er skubbet op i håret. Med en finger på Garmin-urets ’lap’-knap er personlig træner Lasse Grøn klar til at time det interval, juniorlandsholdsløber Andreas Bock Bjørnsen er i gang med at løbe på stierne ved Aarhus stadion. Lasse har været Andreas’ personlige træner de seneste fem år og har været med på den fantastiske rejse, den unge OK Pan Aarhus-løber har været på.

Kom med på en træning, og hør Andreas og Lasse fortælle om, hvad der gør deres samarbejde godt.

Ved sommerens Junior-VM på hjemmebane kom Andreas hjem med flere flotte resultater, og det skal træner-løber-duoen selvfølgelig fejre med den flaske mousserende vin, Lasse har taget med til træningen, som er første gang, de mødes efter et veloverstået mesterskab og lidt velfortjent ferie for begge parter. Boblerne må selvfølgelig vente til efter træningen, for først skal der løbes et sæt hårde intervaller.

LÆS OGSÅ artiklen om Andreas’ forberedelser til JWOC: ’Junior-VM i baghaven’

Lasse er med som support på intervallerne, og selvom det er et sjældent syn, at han hepper undervejs på træningen, har han og Andreas et tæt samarbejde, hvor de i perioder snakker sammen flere gange om dagen. Sådan var det ikke fra start, for begge parter skulle lige finde ud af, hvordan samarbejdet skulle være, men det har udviklet sig til at blive en relation, der kan skrues op eller ned for, alt efter behov.

Andreas kom hjem med mange flotte resultater fra JWOC, blandt andet en 11. plads på sprinten, der blev afviklet blot et stenkast fra Aarhus-forstaden Skåde, hvor Andreas bor. Fotos: Jeppe Ruud

Et stort potentiale

Samarbejdet mellem Andreas og Lasse startede i talentcenteret i Midtjylland, hvor Lasse var træner i årene 2012-2014. Andreas, der ikke er vokset op med orienteringsløb, havde meget at lære, så han var opsøgende og tog kontakt til Lasse for at få hjælp til at finde en personlig træner.

”Der var flere, der fortalte mig, at det var en god idé at få en personlig træner. Så jeg skrev til Lasse,” fortæller Andreas, der er glad for, at Lasse påtog sig opgaven.

”Jeg var personlig træner for en anden løber på det tidspunkt, men det fungerede fint at have et par stykker, jeg hjalp. Jeg så et fysisk potentiale i Andreas og tænkte, at det kunne være interessant at arbejde med resten. Han havde et godt udgangspunkt, men han manglede i høj grad erfaring med det orienteringstekniske,” fortæller Lasse, der havde en del erfaring med at være træner og kendte Andreas fra ungdomstræningen i OK Pan Aarhus.

”Jeg havde været ungdomstræner i OK Pan Aarhus, var TC-træner, og så havde jeg været med juniorlandsholdet på tur et par gange. Siden har jeg også rejst med seniorlandsholdet i 5 år og fået meget erfaring med fra det, for jeg har kunnet følge rigtig godt med i, hvordan de arbejder – særligt, hvordan de arbejder med det mentale aspekt af orienteringsløb, og det værdiarbejde de bruger en del tid på. Jeg bruger generelt mange af de erfaringer i mit og Andreas’ samarbejde,” siger Lasse.

Lasse havde og har på alle måder forudsætningerne for at hjælpe Andreas, men ifølge Lasse kan man også være personlig træner, selvom man ikke selv har været landsholdsløber eller har trænererfaring. Det vigtigste er at få sat noget struktur på træningen, så den bliver regelmæssig.

Lasse har mange kompetencer som træner, men den vigtigste, mener han selv, er motivationen til at hjælpe løberen. Foto: Camilla Bevensee

”Andreas manglede helt sikkert noget teknisk erfaring og en større kortforståelse i forskellige terræner, men jeg tror på, at man i den alder kan blive bedre af næsten al slags træning, så længe man træner. Det handler om at få sat struktur på træningen og være med til at sætte nogle rammer for både den fysiske, tekniske og mentale udvikling,” uddyber Lasse, der også fortæller, at det i starten handlede om at få lagt 4 træningspas ind om ugen og få dem gennemført.

Yde efter behov

”Man kan få rigtigt meget ud af at have en personlig træner, især hvis man lægger kræfterne de rigtige steder, på de rigtige tidspunkter,” fortæller Lasse, der ser en del af succesen med sit og Andreas’ samarbejde som et resultat af en fleksibilitet, der betyder, at de kræfter, der lægges i samarbejdet, prioriteres til vigtige perioder, så det ikke bliver et uoverstigeligt og energikrævende projekt.

”Det er vigtigt at kunne skrue op og ned for samarbejdet og vurdere, hvornår det er vigtigt at arbejde rigtigt tæt sammen, og hvornår træningen kører lidt mere af sig selv.”

”Det betyder, at vi ikke har en fast frekvens eller et fast tidspunkt, vi snakker sammen på, men at vi tilpasser indsatsen og kontakten efter behovet. I nogle perioder snakker vi måske kun sammen en gang om ugen eller hver anden uge, men i andre perioder snakker vi sammen hver dag, nogle gange flere gange om dagen, som for eksempel i perioden op til et mesterskab eller en vigtig konkurrence,” uddyber Lasse.

Lasse og Andreas har lagt mange kræfter i samarbejdet for at nå til så god en relation, som de har i dag. Foto: Camilla Bevensee

Det er aldrig let at starte en ny relation op, og når der som ung eliteløber samtidig gøres krav på din tid og opmærksomhed fra skole, forældre og træning, kan det godt knibe med at få prioriteret at opsøge de personer, der egentlig skal hjælpe med at holde styr på prioriteringerne, som for eksempel ens personlige træner. Det var også tilfældet for Andreas, da han startede med Lasse som personlig træner, fortæller han.

”I starten skulle jeg lige lære at have en personlig træner. Jeg var ikke så god til at stille spørgsmål eller opdatere Lasse på, hvordan det gik, men det er jeg blevet meget bedre til – også fordi jeg har fundet ud af, hvor meget det giver mig. Op til konkurrencer kan han hjælpe mig med at få helt styr på, hvad planen er, og hvordan det er smart at træne de sidste dage op til konkurrencen. Tit ved jeg godt, hvordan tingene skal gøres, men det er rart at blive bekræftet i det,” fortæller Andreas.

Hjælp til at lægge en plan for træningen, bekræftelse af at det går fremad, eller at man er på vej den rigtige vej, og forpligtigelse og motivation til at træne, er blot nogle af fordelene, man kan opnå ved at have en personlig træner. For Andreas er det ikke kun vigtigt at opsøge Lasse, når det går godt, og der skal findes fokus inden en vigtig konkurrence. Det er også, og måske i endnu højere grad, vigtigt at have ham med ind over, når der opstår problemer eller skader.

”Når det handler om skader, er det virkelig vigtigt, at jeg kontakter Lasse med det samme, så vi kan få lagt træningen om, så jeg kan blive klar igen så hurtigt som muligt. Nogle gange, hvis jeg har haft lidt ondt, har jeg haft mega meget lyst til at træne, selvom jeg godt ved, at det er bedst at lade være. Der er det fedt, at jeg kan lægge lidt af ansvaret over på Lasse, og at han hjælper mig med at træffe den rigtige beslutning om ikke at træne, og i stedet at tænke lidt længere ud i fremtiden og fokusere på at blive skadefri. Når Lasse siger, at det ikke er en god idé at træne, så giver det ligesom sig selv, at det skal jeg ikke.”

Det perfekte match

Når man oplever Andreas og Lasse sammen, er det ikke tydeligt, at man er vidne til en relation mellem en træner og en atlet, da måden, de to unge mænd omgås hinanden på, i højere grad bærer præg af det venskab, de igennem årene har udviklet. På trods af en aldersforskel på 10 år, snakker de godt sammen, og det er de enige om er det vigtigste, når man skal finde en personlig træner.

Lasse og Andreas snakker godt sammen og er blevet gode venner, og det har helt sikkert styrket deres samarbejde. Foto: Camilla Bevensee

”Bare man kan snakke godt sammen og begge to har lyst til at lægge kræfter i et samarbejde, tror jeg ikke, der er så mange andre krav til, hvad man skal lede efter, når man skal ud og finde en personlig træner. Det skal bare være en, der kan stille en masse, og gerne gode, spørgsmål,” følger Andreas op på Lasses råd om at finde én, man er tryg ved, når man går på jagt efter en personlig træner.

”Jeg tror egentlig, at det kan være ret svært at finde én, der virkelig passer, hvor man ikke føler, at det bliver lidt forceret. Jeg tror, det er vigtigt, at man ikke opgiver et samarbejde, hvis det ikke kører perfekt fra start af, men det er også okay at erkende, hvis det ikke fungerer. Uanset hvad, skal man give det en chance og sørge for at få snakket en masse sammen, og så får man nok noget ud af det,” uddyber Lasse.

”Et godt samarbejde bygger jo på en høj grad af tillid, som man lige så stille skal bygge op.”

Det lyder som fryd og gammen, men der må nødvendigvis være en vis autoritet bag de råd og anbefalinger, Lasse giver Andreas.

”Jeg prøver at undgå at være ultimativ i mine råd til Andreas og i stedet lægge det op til ham selv, men hvis han følger mine anbefalinger, så skal jeg også nok tage ansvaret og stå på mål for konsekvenserne. Et godt samarbejde bygger jo på en høj grad af tillid, som man lige så stille skal bygge op,” fortæller Lasse, der må konstatere, at han og Andreas generelt er enige om, hvilken vej de skal.

Langt størstedelen af personlige trænere for orienteringsløbere i Danmark er frivillige og får ikke umiddelbart løn for indsatsen, men Lasse mener, at arbejdet, som man jo siger, bærer lønnen i sig selv.

”Det giver rigtig meget at være personlig træner, og det er en stor oplevelse at være med til at udvikle en løber og se, hvordan han eller hun også udvikler sig som menneske. Hvis man ser indad, giver det også én selv rigtig meget teknisk og træningsmæssigt, at man skal have så godt styr på tingene, at man kan give dem videre. Man får jo lov til at gøre sig en masse overvejelser, som også kan komme ens egen sportslige og personlige udvikling til gavn. Det er også sjovt, fordi man kan være kreativ med, hvordan man strukturerer og planlægger træningen,” siger han og griner til Andreas, der også godt kan se fordelene ved at være personlig træner.

”Jeg tænker også, at det kunne være fedt at få lov at følge med bag kulisserne – ikke kun når det går godt, og løberen høster medaljer, men også når det går dårligt, og man skal have udviklingen tilbage på sporet,” afslutter Andreas, inden det endelig er blevet tid til at fejre et succesfuldt JWOC på hjemmebane.

Det meste af cremanten blev sprøjtet efter træneren, da Andreas og Lasse fejrede sommerens resultater på behørig vis. Foto: Camilla Bevensee

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s