Portræt

Junior-VM i baghaven

Siden det for fire år siden blev annonceret, at Junior-VM skulle være i Danmark i 2019, har der været noget ekstra stort at se frem til for landets juniorer. Andreas Bock Bjørnsen er én af de 12 danske løbere og stiller for tredje gang til start til JWOC i de rød-hvide farver. Læs om hans forventninger og forberedelser op til mesterskabet på hjemmebane.

Tekst: Camilla Bevensee

På en stille villavej, mindre end 500 meter fra embargoen til JWOC 2019-Sprinten, slapper Andreas Bock Bjørnsen af på en sofa foran fjernsynet. I morges løb han intervaller og slapper nu af for at være klar til næste hårde træning, der skal gennemføres om et par dage. Da Orientering Online fanger ham, er der lidt over to uger til, at Andreas skal løbe Junior-VM på hjemmebane, startende med sprinten i Lyseng, der ikke løbes meget længere end et stenkast fra, hvor han bor. Lige siden Andreas blev udtaget til juniorlandsholdet, har han set frem mod muligheden for at løbe til årets mesterskab:

”Jeg kan huske min første landsholdssamling i efteråret 2016, hvor jeg lige var blevet udtaget til juniorlandsholdet. Der var et oplæg om fremtidige mesterskaber og JWOC i Danmark her i 2019. Så jeg har set frem til det i godt 2,5 år. Vi har altid fokus på mesterskabet det kommende år, men muligheden for at løbe på hjemmeane har hele tiden ligget som et klart højdepunkt ude i horisonten,” siger Andreas.

Gode erfaringer at trække på

Andreas blev efter et par gode løb til testløbene i pinsen udtaget, som en af de seks H20-løbere, der skal repræsentere Danmark på hjemmebane. På trods af at Andreas aldrig har været udtaget til EYOC (European Youth Orienteering Championship) som H15-16 løber, blev han udtaget til JWOC allerede det første år, han var junior, i 2017, hvor det foregik i Finland. Han blev også udtaget til JWOC året efter i Ungarn og har mange gode erfaringer at tage med fra begge mesterskaber, som han kan bruge på startstregen i år:

”Det første år jeg var med, i Finland, havde jeg ikke de store forventninger til mig selv, men det gik over al forventning. Jeg var slet ikke stresset og tog det meget stille og roligt. Jeg kan huske, at vi var på en samling i Finland inden, hvor jeg bommede meget og lavede virkelig mange fejl, men da det kom til mesterskabsløbene, gik det virkelig godt.”

Den følelse, Andreas havde af at løbe frit og uden forventninger, blev året efter vekslet til et større pres, der gjorde det sværere at præstere:

”Året efter i Ungarn var sæsonen gået bedre, og jeg havde løbet rigtig godt til mange løb siden Junior-VM i 2017, så jeg havde meget højere forventninger til mig selv. I Ungarn var der ikke så meget, der lykkedes for mig, og jeg var ret frustreret over, at jeg ikke kunne få det til at fungere. Jeg havde tænkt, at det nok bare var lige så simpelt som i Finland, hvor jeg havde været ret upåvirket af hele presset ved at skulle præstere til et mesterskab og bare havde gjort, som jeg plejede. Men i Ungarn lavede jeg mange dumme fejl – især i stressede situationer omkring publikumspassagerne.”

Andreas Bock Bjørnsen løber for OK Pan Aarhus, der sammen med Silkeborg OK står for at arrangere årets Junior-VM. Foto: Jeppe Ruud.

Presset er bestemt ikke mindre i år, hvor hjemmebanefordelen leder til endnu højere forventninger, og der forhåbentligt kommer til at være endnu flere tilskuere.

”Jeg tror, det var godt, at jeg havde den oplevelse sidste år. Jeg føler i hvert fald, at jeg lærte noget af den. Især på sprinten, hvor jeg var meget stresset og lavede mange mærkelige ting. Det er en ting, jeg har forberedt mig på. Jeg har kigget scenarier igennem og tænkt over, hvad der er det bedste at gøre i de forskellige svære situationer, så jeg er forberedt mentalt på, hvordan jeg håndterer det.”

Hør Andreas fortælle om sine forventninger til sprinten og om hvilke forberedelser, han har gjort sig frem mod den første af JWOC 2019’s distancer.

Selvtegnet kort og faste intervaller

De mentale forberedelser er rigtig vigtige, men det er også i høj grad den tekniske udfordring, Andreas har forberedt sig på:

”Teknisk har jeg forberedt mig ved at kigge på gamle kort. På sprinten, der ikke har været kort over før, har jeg tegnet et kort ved hjælp af Google Street View. Jeg har lavet en del baner, som jeg har snakket med min personlige træner Lasse Grøn om og set på, hvilke vejvalg, vi tror, der er de bedste.”

Andreas har tegnet sit eget kort over det jomfruelige sprintterræn i Lyseng. Han har brugt Google Street View til at lave kortet, og det er noget, han har prøvet en del gange før – både i forbindelse med JWOC og DM Sprint.

Andreas har tidligere haft størst problemer med det tekniske, og det største fokus i forberedelserne har derfor været på den del af præstationen. Den fysiske forberedelse har mere eller mindre kørt efter samme opskrift som tidligere, fortæller han:

”I forhold til den fysiske træning, har jeg fulgt Elitecenterprogrammet og været vedholdende med at løbe intervallerne tirsdag og torsdag. Det er vigtigt at have de hurtige træningspas, og vi har kørt ret meget samme taktik på den fysiske forberedelse som de andre år, hvor jeg har været med til JWOC. Jeg har kunnet holde til at have lidt mere mængde på det sidste års tid end tidligere, så der har vi justeret min træning lidt op.”

Overskuddet efter en intensiv træningsperiode skal nok komme tilbage, mener Andreas, men restitutionen er afgørende for, om det gør, så det handler om at få slappet så meget af som muligt. Med alle eksamener afsluttet på gymnasiet, hvor Andreas stadig mangler et år, før han bliver student, er der ikke meget, der spolerer lange eftermiddage foran fjernsynet med benene oppe.

Et godt program

Den fysiske del skulle altså gerne være på plads, og efter mange timer med kortkig og banelægning på de gamle kort fra JWOC-terrænerne har Andreas da også godt styr på, hvad der gør sig gældende på de forskellige distancer. Mesterskaberne starter med sprint om søndagen, som Andreas fortæller om i videoen længere oppe, hvorefter der løbes langdistance mandag. Tirsdag er der hviledag, inden der løbes mellem kvalifikation onsdag, finale torsdag og til sidst stafet om fredagen. Den rækkefølge er Andreas godt tilfreds med:

”Det er jo sjældent, at distancerne ligger i samme rækkefølge fra Junior-VM til Junior-VM, så det skal man jo også lige forberede sig på, men jeg synes, det er et rigtigt godt program i år. Det giver god mening, at der er en hviledag efter langdistancen. Sidste år løb vi lang før sprint, og det synes jeg ikke var helt optimalt, for så kan der være nogen, der ser det som en fordel at springe langdistancen over for at være frisk til sprinten, og det er lidt ærgerligt, hvis alle ikke løber alle distancerne. Jeg tror, det bliver bedre i år, og generelt virker det som et godt team, der er med til at arrangere mesterskabet med gode banelæggere, jeg kender.”

Hvordan skal de forskellige distancer løses? Det har Andreas nogle gode bud på:

”Langdistancen er ude i Velling-Snabegaard, hvor der er rigtig mange bakker, så jeg tror, det bliver en mental hård kamp, hvor det handler om at blive ved med at presse på op over alle bakkerne. Jeg regner også med, at der kommer nogle afgørende vejvalgsstræk, hvor det kan være svært at vurdere, om det er bedst at gå op over eller nedenom bakkerne. Man skal nok ikke være bange for kurverne, men jeg tror, man kan løbe ret langt udenom og stadig være hurtigst. Jeg synes egentlig, at jeg står stærkere i forhold til langdistancen, end jeg har gjort tidligere, fordi vi har løbet nogle lidt længere intervaller.”

Langdistancen bliver en hård omgang, men kuperingen bliver ikke kun fysisk udfordrende på årets Junior-VM. På mellemdistancen er der også kuperet, men her bliver det ifølge Andreas og en udfordring at håndtere kurverne teknisk:

”Det bliver også ret kuperet på mellemdistancen, som er ude i Gjern Bakker. Kurvebilledet er dog mere detaljeret end i Velling-Snabegaard med en masse snørklede udløbere og slugter, men også nogle fladere partier. Der er en del afveksling i det, fra at man skal bruge kompasset meget i det fladere og diffuse, til at man så skal skifte over og være meget skarp ind i posterne og læse på kurvedetaljerne. Kortkontakten er rigtig vigtig og det bliver en udfordring, når der kommer en masse slugter på række, så skal man være skarp på at komme op i den rigtige.”

Andreas løb et sikkert løb på mellemdistancen i Finland for to år siden og håber, han kan gentage samme gode tekniske præstation i år. Foto: Dave Yee Photography.

Klar på stafet

Selvom en stafet kan virke som en noget anderledes distance end de individuelle, tror Andreas, det er samme taktik, der skal til for at alt lykkes teknisk – nemlig fokus på sit eget løb:

”Stafetten glæder jeg mig virkelig meget til. Jeg er på hold med Morten Örnhagen og Søren Thrane Ødum. Morten løber 1.- tur, så løber jeg 2.- tur, og Søren løber sidstetur. Morten og Søren er jo super skarpe og i god form begge to, så vi skal nok kunne gøre det godt. Vi har arbejdet meget med at løbe stafet, både på vores fællessamlinger med seniorlandsholdet og vores egne træninger, så det føler jeg mig egentlig rimelig klar på. Terrænet er Thorsø Bakker, igen noget med bakker, så det er også ret kuperet, men mere diffust og grønt end de andre distancer – sådan ser det i hvert fald ud på kortet. Sidste år i Ungarn var stafetten i et meget åbent område, hvor man hele tiden kunne se andre og havde en ret god føling af, hvor man lå henne i stafetten. Jeg tror, det bliver meget anderledes i år, fordi det er så grønt. Man kan nok godt komme ud for, for eksempel på en 2.-tur, at løbe lidt alene, uden at man kan se nogen andre. Men det handler om, at selvom man løber alene, så skal man stadig stole på, at det går godt og blive ved med at holde sig til planen. Jeg har ikke løbet så mangen 2.-ture, men jeg tænker, at jeg, uanset hvad, skal fokusere på mit eget løb.”

Der er uden tvivl en masse forventninger til årets mesterskab, og Andreas erkender det store pres. Han føler sig dog klar, og målet er at løbe gode tekniske præstationer:

”Jeg har det lidt svært med konkrete målsætninger. Jeg er tilfreds, hvis jeg løber godt teknisk, og har gjort hvad jeg kunne. Men man går jo ind til hvert løb for at vinde. Jeg synes, jeg kan være tilfreds, hvis jeg kommer ind med en følelse af, at det er gået godt. Det der med at sætte mål om, at man skal i top-40 eller top-30, det har jeg det ikke så godt med.”

Om det bliver medalje til Andreas i næste uge, vil tiden vise, men en ting er sikkert: spændende bliver det. Det er muligt at følge Andreas og resten af det danske juniorlandshold til JWOC via liveresultater og gps-tracking, der kan findes på arrangørernes hjemmeside. Desuden sendes der på sprint, lang, mellem finale og stafetten live fra løbet med kommentatorspor, kamera i skoven, tracking og kamera i mål. Livesendingen kan findes på arrangørernes Facebook.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s