Frivillighed

Fire friske frivillige: Hvorfor er du frivillig i orienteringssporten?

Orienteringssporten er fuld af frivillige. Fire af dem kommer med deres svar på, hvad der driver dem til at lægge timer og kræfter i klubtræning, korttegning og kommunikationsarbejde.

Tekst: Camilla Bergmann

Foto: Jeppe Ruud.

24-årige Nicoline Friberg Klysner fra FIF Hillerød er aktiv i lederteamet i Østkredsens U2-gruppe, samt på juniorelitens træningsture, hvor madlavning og postudsætning ofte står på hendes opgaveliste. Hun hjælper også til, når klubben arrangerer løb og stævner.

Hvorfor er du frivillig?

Det giver en masse gode oplevelser at være frivillig, og så er det fedt at være med til at give andre oplevelser. Jeg har selv været med som løber på diverse orienteringsløbsture – lige fra U1 til Junior og har fået nogle gode oplevelser den vej igennem. Derfor synes jeg også, det er sjovt selv at være leder nu og gøre det samme for andre. Og så giver det et afbræk fra hverdagen. Orienteringssporten bygger i høj grad på en masse frivilligt arbejde, og det føles derfor meget naturligt selv at være frivillig. Desuden er det smart, når jeg har studieøkonomi at lave nogle ting, som ikke koster andet end min tid. 

Hvilken værdi giver frivilligt arbejde dig?

Det er lærerigt at være frivillig. På turene må man være lidt kreativ og forudseende for at lave nogle gode ture og finde på nye aktiviteter. Man har en del ansvar og en masse planlægning bag, hvilket jeg har lært en hel del af. Derudover er der generelt en rigtig god stemning på turene, som gør at det er sjovt at være afsted. Det er hyggeligt at lære de yngre løbere at kende, og det er fedt at kunne give min glæde og erfaringer fra orienteringsløb videre. Derudover har det, særligt i den seneste tid, været værdifuldt for mig have en tilknytning til sporten, som ikke beror på, hvor meget jeg selv kan løbe.

Hvilke erfaringer med frivilligt arbejde vil du give videre til andre?

Hav godt styr på opgaver og ansvar. Tydelig kommunikation og fordeling af arbejdet er vigtigt. Specielt hvis man har nye frivillige ombord. Derudover skal man sørge for at være nok hænder, så det ikke bliver et hårdt slid at komme igennem. Hvor meget eller hvor lidt, man kan finde tid til at være frivilligt, er helt op til sig selv, og det kan variere i perioder. Det kan være lidt hårdt i starten. Der er ofte ikke nogen manualer eller lignende om, hvad der skal gøres. Derfor må man lære henad vejen, prøve ting af og spørge sig frem.

Foto: Jeppe Ruud.

Bo Konring er garvet orienteringsløber i Søllerød OK og har mange frivillige poster på CV’et. Blandt andet har han i de seneste 15 år været klubungdomstræner, U2-træner for Østkredsen i 10 år, drevet voksentræning med blandt andet kurser, arrangeret voksensommerlejr, temaaftener om kortforståelse, banelægningskurser, samt været tovholder på IT-siden ved konkurrencer – senest WMOC 2018.

Hvorfor er du frivillig?

For mig er det nok lidt af en livsstil at engagere mig i klubarbejdet. Det er sjovt og givende, når en ny, voksen eller barn begynder at forstå detaljerne i orienteringsløb. Samtidig er det hyggeligt at arbejde sammen med andre omkring et mål.

Hvilken værdi giver frivilligt arbejde dig?

Klubarbejdet giver mange gode venskaber, og det er altid hyggeligt at arbejde sammen med andre. I ungdomsarbejdet er det sjovt at se de unges udvikling over årene – fra ren begynder til en kompetent løber, der har udviklet sig på mange områder både o-teknisk, fysisk, mentalt og menneskeligt.

Hvilke erfaringer med frivilligt arbejde vil du give videre til andre?

Jeg kan kun opfordre alle til at deltage i klubarbejdet og/eller kredsarbejdet. Der er altid noget, du kan hjælpe med – du behøver ikke at være ekspert på forhånd, og der er altid nogen, der gerne vil hjælpe dig med det, du ikke ved. Du vil med garanti glæde andre, hvis du hjælper med det, som du nu kan. Jeg er som træner med et fuldtidsarbejde ved siden af afhængig af hjælp til postudsætning og indtagning – og det er fantastisk dejligt at se klubbens unge som gamle komme og hjælpe til, når jeg efterlyser dette.

Foto: Jørn Schou-Rode.

Ernst Poulsen fra Amager OK er frivillig med at tegne et sprint-kort over Holmen i København, og han har været stævneleder på et lille C-stævne og arrangeret et par træningsløb i klubben.

Hvorfor er du frivillig?

Jeg er stadig imponeret af, hvor godt AMOK bliver kørt af den kerne, der har tegnet en hel stabel o-kort, der står for stribevis af træningsløb i vinterkulden, og der konstant koordinerer transport af udstyr og fælleskørsel til stævner. Så når de andre har lavet baner hele vinteren, kan jeg også stå for et enkelt træningsløb. I forhold til andre i klubben er det småting, jeg bidrager med.

Hvilken værdi giver frivilligt arbejde dig?

For et par år siden bestemte jeg mig for at ville dyrke motion mere fast. Men jeg vidste af erfaring, at det nemt ville ebbe ud efter en periode. En femkilometer på asfalt med Endomondo som eneste indpiskning bliver meget hurtigt kedeligt. Jeg bestemte jeg mig for, at det skulle være o-løb, fordi det en sport, jeg tidligere har haft det sjovt med. Og så bestemte jeg mig for at involvere mig mere i sporten ved selv at bidrage. Det har virket. Bortset fra et par skadesperioder har jeg været ude at løbe hver uge lige siden.

Hvilke erfaringer med frivilligt arbejde vil du give videre til andre?

Det kan lyde kættersk: Men frivilligt arbejde handler ikke ensidigt om at skulle ofre sig for fællesskabet. Man kan godt bidrage, og samtidigt selv få en masse fordele ud af det. Da jeg sagde ja til at være stævneleder for et lille C-løb, så jeg det også som et praktisk kursus i projektledelse. Når jeg tegner sprint-kort, får jeg indblik i korttegnings-software. Når jeg fotograferer, bliver jeg bedre til sports-fotografering. Det kan jeg alt sammen bruge på jobbet. De små opgaver, jeg har påtaget mig, har ændret kluboplevelsen, så jeg ikke føler mig som perifer deltager, men som del af et socialt netværk. Det gør det nemmere og sjovere at få løbeskoene på. Nå ja; og så er den bedste sætning i o-sporten stadig: ”Tak for løb.”

”Det kan lyde kættersk: Men frivilligt arbejde handler ikke ensidigt om at skulle ofre sig for fællesskabet.”

– Ernst Poulsen, Amager OK

OK Roskildes Gitte Krogh Madsen har indtil for kort tid siden været aktiv i kommunikationsteamet i DOF. Forud for det var hun formand for kommunikationsudvalget i sin klub.

Hvorfor er du frivillig?

Selvom det måske lyder meget højtideligt, så synes jeg faktisk, at det næsten er en borgerpligt! Og så vil jeg gerne bidrage til at fremme vores sport og give lidt tilbage for alle de gode oplevelser og al den hjælp, som jeg synes, der er så meget af i orienteringssporten. Det inspirerer jo, når man ser, hvordan klubkammerater knokler for at stable træning og stævner på benene. Jeg er kommet sent ind i sporten og bliver for eksempel aldrig banelægger, men så kan jeg bidrage på anden vis.

Hvilken værdi giver frivilligt arbejde dig?

Det giver masser af positive oplevelser at lave frivilligt arbejde. Når man for eksempel er en lille bitte del at en stor stævneorganisation, så er det fedt at se, når alting bare fungerer på selve stævnedagen. Eller når vi i kommunikationsteamet i DOF har gjort os mange overvejelser om, hvordan vi vil skrue et kursus sammen til DOF Akademiet og så oplever, at kursisterne synes, de får noget brugbart med hjem.

”Jeg er kommet sent ind i sporten og bliver for eksempel aldrig banelægger, men så kan jeg bidrage på anden vis.”

– Gitte Krogh Madsen, OK Roskilde

Hvilke erfaringer med frivilligt arbejde vil du give videre til andre?

Det er en supergod oplevelse at løfte i flok! Bidrag med så lidt eller så meget, som du kan og orker – det kommer tifold igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s