Bredde Nordkredsen

Klubmestre kan kåres på mange måder

Klubmesterskaber er langt fra en ensartet størrelse. Hent inspiration fra Snab, Søllerød, Silkeborg, der finder klubbens bedste på vidt forskellig vis.

Tekst og foto: Jytte Salmonsen

I de fleste klubber danner klubmesterskaberne hvert år rammen om et arrangement med en intern dyst og som oftest med en klubfest i halen af arrangementet, hvor klubmestrene fejres på behørig vis. De fleste klubber har ikke nok medlemmer til, at det giver mening at finde klubmestre i alle DM-klasserne, men hvordan finder man så i stedet klubbens bedste? Orientering har samlet tre eksempler fra sidste år, hvor klubberne OK Snab, Søllerød OK og Silkeborg OK præsenterer, hvordan de afholdte klubmesterskaber.

Til lands, til vands og i luften

I Silkeborg Orienteringsklub foregik klubmesterskaberne i 2018 både til lands, til vands og i luften. Michael Filyo, der har dyrket en del adventure-race, havde lagt et baneforløb med mange forskellige discipliner herunder MTB-O, Fod-O, Præ-O, Adventure-O, biathlon og klatring.

I invitationen kunne man læse følgende om konceptet:
”Tre timers Adventure-orientering som pointløb. Hver post er tildelt point efter postens placering/sværhedsgrad. En post kan kun besøges én gang. Efter prologen fortsættes der direkte til selve løbet. Banerne er ”free-order”, hvilket betyder, at du selv bestemmer, i hvilken rækkefølge posterne besøges, samt hvilke poster du vil besøge. Der vil være poster i alle sværhedsgrader samt poster af mere udfordrende karakter. Det er helt op til dig selv, hvor meget og hvor lang tid du ønsker at være i gang og holde pause. Kl. 16.00 er seneste målgang for alle. Det er tilladt at følges ad. Klubhuset er basen, hvor du altid kan vende tilbage, få energi samt skifte tøj og gå i bad, hvis det ønskes.”

Til Silkeborg OK’s event, var der forskel på, hvor mange point en post gav – for eksempel hvis den skulle findes 10 meter over jorden.

Opdelt i forskellige aldersklasser var der præmier til den løber, der havde samlet flest point – ved pointlighed blev det afgjort på, hvem der var hurtigst.

Allerede inden start kunne man se kortet og begynde at lægge en strategi for, i hvilken rækkefølge man ville tage posterne. Rundt om klubhuset var nogle af de mere seværdige opgaver placeret. Tre uddannede klatreinstruktører hjalp blandt andet med at få løberne i klatreudstyret, så de kunne komme de 10 meter op for at klippe posten i trætoppen. Bag huset skulle der skydes med lacergeværer, og samtidig kunne man se folk komme løbende forbi med deres luftmadrasser for at komme ned og krydse Gudenåen.

Til klubfesten om aftenen var der medaljeoverrækkelse til de mange klubmestre og en chokoladeguldbarre til hver.

Den utraditionelle postplacering skyldes, at Silkeborg OK sidste år forsøgte sig med et adventure-race som klubmesterskab.

Kun én vinder

I Søllerød Orienteringsklub bød klubmesterskaberne den 24. november sidste år på et anderledes o-løb, som Gert Bøgevig stod i spidsen for. Eller i hvert fald måden, vinderen blev kåret på, var anderledes. I invitationen stod der om løbsformen: ”Almindelige O-baner – forskellige længder og sværhedsgrader. Der løbes med SI-tidtagning, MEN UDEN UR !!! Du må se din bane i 1 minut, hvorpå du beslutter den tid, du mener at bruge på banen. Din valgte tid noteres af starteren.”

Vinderen var så den, som gættede tættest på den tid, som vedkommende reelt brugte på banen. Gert Bøgevig fortæller, at den måde at opgøre tid på skaber en ekstra dimension og gør det mere uforudsigeligt, hvem der bærer klubmesterskabstitlen hjem, samt at alle dyster mod alle. Sidste år gik sejren således til Simon Stoumann, der kun vurderede 11 sekunder forkert.

Årets klubmester erhverver retten til at opbevare klubmesterskabs-pilekoggeret i et år – med yderligere den opgave at sikre at koggeret forsynes med en lille plade med årstal og navn – det er på vandring på 29. år i træk!

Pilekoggeret er et masai-kogger, skænket af klubbens første klubmester i 1990 til kommende mestre, som symbol på de dyder, der er nødvendige til at jage storvildt: styrke, hurtighed og træfsikkerhed!

En sjov lille ekstragevinst går til løberen, som gennemfører med næststørste tidsfejl. Denne bliver årets SKILDPADDE og får en ofte meget kuriøs skildpadde til evigt eje. I 2018 var det en stor glasskildpadde, som blev hjembragt fra en klubtræningstur i Tjekkiet. ”Det er faktisk svært at blive nummer næstsidst! Og årets vinder var strålende glad og stolt,” fortæller Gert Bøgevig fra Søllerød OK.

Skarpskytter blev også belønnet i kampen om titlen som klubmester i Silkeborg OK i 2018.

Traditionerne holdes i hævd

OK Snabs medlemmerne modtog i efteråret en invitation til at møde op “ude midt i ingenting”. Herning Orienteringsklub havde lagt træningsbaner i Nørlund Plantage, som OK Snab kunne benytte sig af til at få kåret klubbens bedste løbere anno 2018. Der var 12 klasser at stille op i – altså med en del større aldersspænd end man for eksempel ser til et DM.

I dameklasserne fandtes: D-12, D13-16, D17-34, D35-44 og D45-54, mens herreklasserne var delt op i: H-12, H13-16, H17-39, H40-49 og H50-59. Derudover fandtes to mixklasser for de ældre løbere i form af: D55-65/H60-69 og klassen D65-/H70-.

Ulrika Örnhagen Jørgensen fortæller, at det altid giver anledning til en lille diskussion, om klasserne nu er retfærdige eller ej. Snab er en gammel klub fra 1954, som holder traditionerne i hævd, og også til sidste års klubmesterskab i november startede dagen op med lidt pjat og snak under opvarmningen, men ikke mere pjat, end at konkurrenceånden satte ind, da starten gik.

Stoltheden sås også tydeligt i ansigterne, da vinderne løftede vandrepokalerne, hvor deres navne senere ville blive indgraveret sammen med årstallet. Ud over vandrepokalerne fik vinderne et snapseglas med guldkant og klubbens logo og årstal til evig arv og minde om klubmesterskabspræstationen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s